Cem Yılmaz’ı NFT’lesek mi …

Geçtiğimiz hafta gelmiş geçmiş en büyük ponzi sisteminin yaratıcısı New York’lu borsacı Bernard Mardoff 150 yıllık hapis cezasının baharında hayatını kaybetti.

Ekonomi Yayın: 18 Nisan 2021 - Pazar - Güncelleme: 18.04.2021 20:53:06
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Geçtiğimiz hafta gelmiş geçmiş en büyük ponzi sisteminin yaratıcısı New York’lu borsacı Bernard Mardoff 150 yıllık hapis cezasının baharında  hayatını kaybetti.

Ponzi sistemi , sisteme girenlere yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yeni yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemi.

Tanıdık geliyor mu ?

150 yıllık cezasının özellikle son yıllarını  ben niye kripto para çıkarmadım acaba diye düşünmüş olsa gerek Mardoff…

Dijital kalpazanlık tam gaz ağını genişlete dursun… Geçtiğimiz haftalarda 60 milyon USD’lık dijital bir sanat eseri NFT yöntemiyle satıldı..

 

 

Hayatımıza yeni giren bu terim;

NFT ; Non-Fungible Token”, bölünemeyen ve aynısından bir daha üretilmesi mümkün olmayan dijital varlık anlamına geliyor. Bitcoin  gibi kripto paraların aksine, NFT'ler benzersiz dijital varlıklardır. Dijital bir tapu senedi…

Sistemi pozitife evrimleştirebilecek bir terimden bahsediyoruz.

Başta sanat olmak üzere, çeşitli alanlara kaynak yaratabilecek bir fonlama senedi...

Herhangi bir sanat yada sanatçıyı dijital olarak satmanız, yatırımcıya arz etmeniz mümkün!

Satılan varlığın karşılığı kripto paraların aksine var , verilen para karşılığında fiziki yada dijital bir emeğin olması mevcut durumda şükürlere vesile…

Cem Yılmaz’ın paraya ihtiyacı olmasa da paraya ihtiyacı olan yada daha fazla para kazanmak isteyen Cem Yılmaz’ın yeni dijital çağda bu konuda ses getirecek adımlar atacağına şüphe yok.

 

 

Bu konunun sadece sanatçıları kapsamayacağına eminim…

Toplum yararına, tarımdan tutun , mimariye birçok alanda insanlar karşılığı olan değerleri fonlamak için bu yöntemi kullanacak, ve insanlığın köşeyi dönmesinden ziyade daha üretken olmasını sağlayacak.

İnsanın hem dijital bir ürüne yatırım yapma, hem de sahip olma güdüsü tatmin olacak.   

Crowd funding dediğimiz toplu fonlama konusu  NFT gibi kolay bir dijital yöntemle hayatımıza değer katacak…

İnsanlar toplumlarına değer katabilecek , sanat, mimarlık, tarım projelerine kolay bir şekilde sahip çıkabilecek…

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.