Gazetecilerin yüzde 60ı mağdur ediliyor..

Gazeteciler merakla beklediği tasarı yasallaştı. Gazeteciler 60'ı yine mağdur edildi..

Siyaset Yayın: 13 Kasım 2020 - Cuma - Güncelleme: 13.11.2020 16:05:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu, TBMM'nde kabul edilen gazetecilere yıpranma payı düzenlemesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

Anayasa Mahkemesi tarafından basın kartı şartına bağlanmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen “Gazetecilere yıpranma payı düzenlemesi” hiç değişiklik yapılmadan TBMM genel kurulunda tekrar yasalaştı.

Bilindiği gibi, Gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik imkanı sağlayan, 1977 yılında 506 sayılı yasaya eklenen bir maddeyle tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilmiş, uzunca bir mücadele sonrasında 2013 yılında yeniden getirilmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılında getirilen düzenlemeyi, haksızlığa neden olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. AYM, TBMM’ye yasal düzenleme için 9 ay süre tanımıştı. 14 Kasım’da dolacak bu süreden bir gün önce gazetecilerin merakla ve heyecanla beklediği düzenleme TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Genel Kuruldan geçen yasada sadece basın kartı sahibi olanların faydalanacağını öngören ve basın kartı taşımanın keyfi olduğu düşünüldüğünde gazetecilerin yaklaşık yüzde 60’ının yararlanamayacağı bu düzenleme büyük bir haksızlık ve eşitsizliğe yol açmaya devam edecektir. Bu durum bizleri derinden üzmektedir. Gazeteciler, riskli bölgelerde, depremlerde veya doğal afetlerde kamuoyunu bilgilendirmek adına yaptığı canı pahasına yaptığı görev ve toplumsal sorumluluğunun karşılığını hiçbir zaman alamamaktadırlar. Biz gazeteciler ne yazık ki, yeni haklar ve düzenlemelerden faydalanmak yerine geçmişten gelen haklarımızı da her geçen gün kaybetmekteyiz.

PARTİLERE ÇAĞRI

Buradan Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere sesleniyoruz: Biz gazetecilerin büyük bir kısmının hak kaybına uğramasının önüne geçilmesi Anayasa Mahkemesi (AYM) görüşü de göz önünde bulundurularak yapılacak yeni bir düzenlemeden geçmekteydi. Ancak AYM iptal kararı dikkate alınmadan eski yasada ısrar edildi. Mağduriyetin giderilmesi için AYM’ne tekrar başvurularak yapılan bu düzenlemenin yeniden iptalinin talep edilmelisini temenni ediyoruz.

 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.