Genç araştırmacılar projelerini sergiliyor

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Avrupa Bölgesi Yarışması'na İstanbul'dan yapılan başvurular arasından seçilen 138 proje sergilenmeye başlandı.

Eğitim Yayın: 26 Mart 2013 - Salı - Güncelleme: 26.03.2013 17:00:37
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

 İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde kentin çeşitli liselerinden öğrenciler, bilgisayar, biyoloji, coğrafya, uygulamalı fizik, temel fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji ve tarih dallarında TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Avrupa Bölgesi Yarışması kapsamında hazırladıkları 138 projeyi jürinin değerlendirmesine sundu.

Öğrencileri temel ve uygulamalı bilimlerde çalışmaya teşvik ederek, bilimsel gelişmelere katkı sunmalarını amaçlayan yarışmada jüri, projeleri uygulanabilirlik, sosyo-ekonomik fayda, kaynak taraması gibi konularda değerlendirecek.

Jürinin belirleyeceği 19 proje, 29 Mart'ta açıklanacak. Bu projeler, Türkiye genelinde düzenlenen yarışmanın Ankara'daki finaline katılacak.

''Dil Yoluyla Görme Cihazı''

Sergilenen projeler arasında görme engelliler için geliştirilen ''Dil Yoluyla Görme Cihazı'' da yer alıyor.
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Merve Torun ve Hilal Nur İşçen, ışığın elektrik enerjisine dönüşümü sayesinde, sinir uçlarının yoğun olduğu dil bölgesinde noktaların ışık enerjisini elektrik akımına dönüştürmesi özelliğinden yararlanarak görme engelliler için cihaz üretmek amacıyla proje geliştirdi.  

Merve Torun, arı ve sinek gibi hayvanlarda ''petek göz modeli'' adı verilen sistemden yola çıktıklarını belirterek, projeyle görme engellilerin ışıktaki değişimi algılayarak hayatlarını kolaylaştırmak istediklerini ifade etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.