Ortaylı'ya göre Uzun Mehmet olayı yalan..

İlber Ortaylı, Recep Tayyip Erdoğan'ın Uzunmehmet ile ilgili sözlerini yıllar önce yalanlamış. Ortaylı'ya göre kömürü ilk bulduğu söylenen Uzun Mehmet olayı yalanmış!...

Yaşam Yayın: 04 Haziran 2021 - Cuma - Güncelleme: 04.06.2021 20:13:37
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zonguldak'ta, Uzunmehmet Camisi'nin açılışında yaptığı konuşmada Uzun Mehmet’i anlatırken, “Uzun Mehmet kim? Kömürü bulan. Onun için buranın adını Uzun Mehmet koyduk. Milletimizin gönlündeki yerini almıştır. Bu vesileyle bir kez daha asırlardır vatanları için canlarını seve seve veren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uzun Mehmet’le ilgili ifadelerinin ardından akıllara Tarihçi Porf.Dr. İlber Ortaylı’nın Uzun Mehmet ile ilgili kullandığı ifadeler geldi.

İLBER ORTAYLI: KÖMÜRÜ İLK BULDUĞU SÖYLENEN UZUN MEHMET OLAYI DOĞRU DEĞİL

Oda TV'nin gaberine göre Prof.Dr. İlber Ortaylı 2019 yılında Enerji Günlüğü’ne verdiği röportajda, “Zonguldak’ta kömürü ilk bulduğu söylenen Uzun Mehmet olayı gerçek değil. Kömürün hiç olmadığı yerde Uzun Mehmet bulmuş, yalan. Bunu kim uydurdu dedik. Bunu Halkevi başkanı Mithat bey uydurmuş.

Halkevinin milli gururumuzu okşamak için kömürü halk çocuğuna buldurduğu bir hikaye bu. Kimse kömür kullanmıyor. O bölgede orman var, nüfus da düşük. Demiryolları döşemeye başladığımız zaman odunun olmadığı yerlerde kömür kullanımına başlıyoruz. Nerde bunlar? Ege’de var, Karadeniz’de Fransızların çıkardığı kalorisi düşük kömür var” ifadelerini kullanmıştı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.