OYAK, Total ve M Oil’i satın aldı...

Teknoloji Yayın: 20 Ocak 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 20.01.2020 19:23:38
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Bünyesinde birçok iş kolu bulunan OYAK, 2015 yılından bu yana Demirören Holding bünyesindeki Total ve M Oil’i yaklaşık 450 milyon dolara satın aldı.

Türkye’nin en büyük meslek emeklilik fonu OYAK, 2015 yılından bu yana Demirören Holding bünyesindeki Total ve M Oil’i yaklaşık 450 milyon dolara satın aldı. Edinilen bilgiye göre yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından Total ve M Oil resmi olarak OYAK’ın bünyesine geçecek.

Yılın ilk satın almasıyla birlikte OYAK, akaryakıt dağıtımı ve maden yağ sektörünün önde gelen oyuncularından OYAK, TOTAL için yaklaşık 360 milyon dolar, M Oil için de yaklaşık 90 milyon dolarlık bir rakamı ödemeyi kabul etti.

SEKTÖRDE İLK 5'E GİRECEK

Böylece 450 mlyon doları bulacağı ifade edilen toplam 2 şirketin satın alması sonrasında OYAK enerji sektöründe öneml bir büyüklüğe sahip olmuş olacak.

İk şirket 150 bn kşye doğrudan isthdam sağlıyor. OYAK, akaryakıt dağıtımında yaklaşık yüzde 5’lk bir pazar payı için 360 milyon dolar ödemey taahhüt ederek pazarda ilk 5 oyuncu arasına girecek.

Sektörde son olarak Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, yüzde 100'üne sahip olduğu Petrol Ofisi' 2017 yılında Hollandalı Vtol Group'a toplamda 1 milyar 368 milyon Euro’ya satmıştı. Bu fiyat üzerinden yapılan hesaplamalara göre 2017’de Petrol Ofisi’nin yüzde 1’lik pazar payı için yaklaşık 78 milyon dolar ödenmişti.

YÜZDE 1’LİK PAZAR PAYINA 68 MİLYON DOLAR ÖDEDİ

OYAK’ın, 360 mlyon doların üzernde br değerle anlaştığı Total’ satın almasında da yüzde 1’lk pazar payı çn 68 mlyon dolar ödeyeceğ hesaplanırken son satın almaya oranla bu oranın yüzde 15 daha düşük olduğuna dkkat çeklyor.

Her bir istasyon için ödenen bedel açısından da karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 5 pazar payı olan TOTAL’in satışının görece daha düşük br değerden yapıldığı ifade ediliyor. 400 binin üzerinde üyesi bulunan ve üyelerinin birikmlerini yeri geldiğinde satın almalarla değerlendiren emeklilk şirket OYAK bu satın alma le hayil dinamik koşulları olan rekabetçi bir sektöre adım atmış olacak.

Zra sektörde ilk 10 oyuncu toplam pazarın yaklaşık yüzde 80’ine sahip bulunuyor. Ve en büyük pazar payı değişmler de rekabete dayalı olarak ilk 10 firma arasında gerçekleşiyor. Sektördeki ilk 10 firma bu anlamda hem organik hem de norganik büyüme stratejleri le yatırımlarını sürdürüyor. Sektöre girmek isteyen yeni oyuncuların da gözü pazar paylarındaki dağılım nedeniyle ilk 10 şirkette oluyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.