Posbıyıktan tarihi birlik çağrısı..

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olması konusunda Milletvekili Hamdi Uçar ve OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in anlaştığını ve işi imza aşamasına getirdiklerini belirterek, Ereğli halkına tarihi çağrıda bulundu, ‘Ereğli’ye yapılacak bu son kötülüğe birlikte engel olalım’ dedi.

Siyaset Yayın: 23 Haziran 2020 - Salı - Güncelleme: 23.06.2020 23:18:38
Editör -
Okuma Süresi: 12 dk.
Takip EtGoogle News

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olma çabalarına ilişkin son gelişmeleri aktardı, Milletvekili Hamdi Uçar’a sert tepki gösterdi. PosbıyıkEreğli halkına tarihi bir çağrıda bulunarak “Artık bu son şansımız. Ereğli’ye yapılacak bu son kötülüğe birlikte engel olalım” dedi.

AK PARTİ MECLİS ÜYELERİNİ DAVET ETTİM

Başkan Posbıyık, toplantı öncesi bilgilendirmede bulunarak “AK Parti Meclis Üyeleri’ni bu toplantıya CHP grubu ile aynı anda davet ettim. Bize ‘ayrı bir toplantı yapacağız’ diye haber geldi. Üzüldüm, hep birlik, beraberliği ön planda tutuyoruz, ispatladık da bunu Fatih beyle, Gülüç Belediye Başkanı ile. Kaymakam, Sanayi Odası Başkanı birlikte bakan Varank’a gittik. Mazeretleri vardır tabi onu bilemiyorum. Bizim en büyük amacımız birlik, beraberlik. Olmazsa Ereğli’yi ham ederler, şuanda da ham ediyorlar” dedi.

BAKAN VARANK’A HALKIM ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ereğli heyeti olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüşmeye gittiklerini anlatan Başkan PosbıyıkEreğli halkı adına Bakan Varank’a teşekkür etti. Posbıyık, “Pazartesi günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Mustafa Varank’tan randevu alarak Ankara’ya gittik.

Sağ olsun bizi çok iyi bir ortamda karşıladı, Ereğli meselelerini konuştuk. Ereğli’nin menfaati için bir araya gelen değerli arkadaşlarım vardı. Sayın Kaymakamımız, Gülüç Belediye Başkanımız, AK Parti İlçe Başkanımız, TSO Başkanımız hep birlikte gittik. Verimli bir toplantı yaptık. Sayın Bakanımız bize ilgili gösterdiler. Kendilerine hüsnü kabulünden dolayı Ereğli halkı adına çok teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Bizi aydınlattılar. Yol arkadaşlarımıza da yine teşekkür ediyorum” dedi.

HAMDİ UÇAR VE SAVAŞ ERDEM ANLAŞMIŞ

Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olması için Milletvekili Hamdi Uçar ve OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in anlaştığını söyleyen Başkan Posbıyık, Ereğli halkına tarihi bir çağrıda bulunduğu konuşmasında şunları söyledi;

“Önümüzde çok önemli hayati bir mesele var. Bu meselede Ereğli olarak daha yeni yeni olayın farkına vardık. 18 Haziran’da mecliste yapılan bir toplantıda Gülüç Belediye Başkanımız çok değerli arkadaşım Gökhan Demirtaş’ın tepki göstermesiyle ortaya çıkan olayla patlak verdi.

Biz hemen Ereğli heyeti olarak Ankara’ya gitme kararı aldık ve bakanımızla görüştük. Ereğli piyasada yok, halkı yok. Ereğli’den Milletvekili, İlçe Başkanı, Ticaret Odası Başkanı yok. Ereğli adına ‘Biz Ereğli’nin lobisiyiz’ diyen Hamdi Uçar var, arkadaşları var. Sayın Savaş Erdem’le birlikte bütün olguyu hazırlamışlar, Erdemir’i Özel Endüstri Bölgesi yapmak için tüm hazırlıkları yapmışlar, imza aşamasına gelmiş. Şimdi imza olsa Endüstri Bölgesi olacak noktaya getirmişler.

HAMDİ UÇAR, BEYCUMA’DAN 76 KİŞİYİ ERDEMİR’E YERLEŞTİRMEK İÇİN LİSTE YAPMIŞ

Sayın Bakanımız bunu henüz imzalamamış. ‘Ereğli halkının mutlu olması lazım’ demiş. ‘Bunun cevabını almam lazım’ demiş. Ama Ereğli halkı adına konuşan Hamdi Uçar ve arkadaşları. Hayvan pazarını, Bağlık Lojmanlarını, Göztepe Lojmanlarını hepsini de hazineye alıyor Hamdi bey. Ereğli ve Gülüç Belediyesi’nin emlak vergilerini , elektrik, hava gazı tüketim vergilerini, birikenleri, inşaat harçlarını hepsini Zonguldak Özel İdare’de kurulacak bir fonda birleştiriyor ve buradan da bütün ilçelere yatırım olsun diye dağıtım yapıyor.

Böyle plan yapmış. Aynı zamanda şuanda tespitimize göre sadece Beycuma’dan 76 tane kişinin ismini yazdırmış Erdemir’e yerleştirmek için. Daha liste devam ediyor. Yani Ereğli halkı mutlu olsun diye yapıyormuş bunu. Kendisinin memleketi olan Beycuma’dan ve diğer yerlerden Erdemir’e adam sokmak için listesini hazırlamış. Bunları anlatmaktan hicab duyuyorum.

EREĞLİ’NİN LOBİSİ SEN DEĞİLSİN

Ereğli’nin lobisi oymuş. Siz Ereğli’nin lobisi olamazsınız. Ereğli’nin lobisi, devletin temsilcisi Kaymakam, halkın temsilcisi Belediye Başkanı, AK Parti İlçe Başkanı, siyasi parti grupları CHP , İyi PartiMHP bütün siyasi parti başkanlarıdır. İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, Ereğli’deki odalar, sendikalar, dernekler Ereğli’nin lobisidir. Başka lobi falan tanımıyoruz.

Ereğli meselesini anlatacak, götürecek başka lobiyi tanımıyoruz. Hamdi Uçar’ı lobi olarak tanımıyoruz. Biz Ereğli halkı olarak aciz insanlar değiliz. Biz lobimizi kendimiz yapabiliriz. Ey Uçar, sen Eren Enerji’den paraları toplarken, ÇATES’den paraları toplayıp, TTK’dan paraları toplayıp da Zonguldak’ın ilçelerine dağıtırken Ereğli’ye 1 lira para gönderdin mi?

Ey sayın Uçar, sen Zonguldak merkezinde kilometrelerce devletin asfaltını döktürürken Ereğli’ye de 1 metreküp asfalt gönderip dökelim dedin mi? Ey Uçar, sen şimdi Zonguldak sahil şeridini yapacağım diye dünyanın parasını Zonguldak’a harcarken oradan bir miktar para Ereğli’ye aktardın mı?

Sen necisin Ereğli’nin lobisini oluşturacaksın. Hamdi Uçar’ın zaten yüzünü falan görmüyoruz. Ereğli’ye karşı bir antipatisi var, nedendir bilemiyorum. Savaş Erdem’in peşinde daha ziyade o işlere bakıyor. Erdemir’e adam sokmak, Erdemir noktasında bir takım görüşmeler yapmak için Savaş Erdem ile gece gündüz beraber. Endüstri Bölgesi’nin yönetmeliğini yazmada başarıyı Faruk Çaturoğlu gösterdi. Şimdi de Hamdi Uçar Endüstri Bölgesi ilan ettirmek için elinden gelen çabayı gösteriyor.

EYLEMLERE HAZIRIZ

Sayın Uçar, dimdik ayaktayız Ereğli olarak. Eyleme hazırız, demokratik eylemlere başlıyoruz Ereğli’de. Tek başıma kalsam dahi eylemlere devam edeceğiz. Beycuma’dan 76 kişi az Erdemir’e sokmak için, biraz daha sok. Biraz daha listeye adam yaz. Ereğli’dekiler nasıl olsa girmez, garip, sessiz, ilçe başkanları ses çıkarmaz, zaten iktidar partisinden milletvekilimiz yok, muhalefettekilerde kurultay var herhalde delegeyle uğraşıyorlar.

ERDEMİR, ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLURSA EREĞLİ BİTER

Bir çok yerlerde Endüstri Bölgesi ilan ediliyor, doğrudur. Endüstri Bölgeleri bir kentin sınırında, mücavir alanlarında fabrikalar vardır oralarda ilan edilebilir. Kdz. Ereğli’ye bakın, bir insan vücudu olarak düşünün ErdemirEreğli’nin kalp ve karın boşluğudur. Merkezin tam göbeğindedir. Merkezde Erdemir hava kirliliğinde bir numara, cüruf dağlarını fabrikanın içerisine yığmış yasa dışı olarak oradan gelen gazları vatandaş ciğerlerine aksettiriyor.

Cevher tozları vatandaşın ciğerlerinde. Lösemi, kanser, koah, nefes yolu hastalıkları Ereğli’de artmış vaziyette. Şuan bir düşünün Erdemir’in Endüstri Bölgesi ilan edildiğini. Belediye ona ‘filtrelerini değiştir’ diye tazyik yapamayacak. İnşaatları zaten kaçak yapmış. Her tarafı kaçak imar kirliliği yaratacak. Cüruf, cevher tozları meydanlarda dolaşacak. O cüruf dağları büyüyecek, TÜBİTAK’ın yazdığı en tehlikeli gazı olan cüruf gazı içme sularına, deniz sularına karışacak.

Felaket meydana getiriyor. Bunların hiçbirisine belediye müdahale edemeyecek. Ne olacak, aynen OSB gibi olacak. İnşaat harçlarını, vergilerini vermeyecek. Kirlilikte bağımsız olarak hareket edecek. Açık ve net olarak söylüyorum, bu bölgede yaşayan insanlar burası Endüstri Bölgesi yapıldığı takdirde Ereğli’yi, bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklar.

Ormanlı, Gülüç, Kandilli terk etmek zorunda kalacak. Toprak zehirlenecek, fütursuzca hareket edecek. Engel olan olmayacak. Çevre Müdürlüğü’nden bir şey mi diyorlar buraya. Hava kirliliği makinesi bozulmuş, bir haftadır Çevre Bakanlığı’ndan elemanları bekliyoruz gelsinler diye. Şuanda kirliliğin ne olduğunu da bilmiyoruz.

EREĞLİ’NİN MİLLETVEKİLİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DIR

Biz Ereğli halkı olarak, AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti, Saadet, hiçbir parti farkı gözetmeksizin bu mücadeleyi yeniden vermek için harekete geçiyoruz. İktidar partisinin Ereğli’den Milletvekili yok ama Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ereğli’ye geldiğinde ‘Ereğli’nin Milletvekili benim’ dedi. Dolayısıyla bizim iktidar partisi milletvekili olarak Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı biliyoruz.

Lobi olarak önümüzdeki günlerde sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu isteyerek kendileriyle görüşmeye gideceğiz. İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımız Ereğli halkına son derece yakın davranarak sorunlarını çözecek, Endüstri Bölgesi’ni de frenleyeceğine yürekten inanıyorum. Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan da randevu alıp kendisine de gitmeyi düşünüyoruz.

Onun da bize yardımcı olacağına inanıyorum. Çünkü buradaki alt kademeler, üst kademelere hiçbir bilgi vermiyorlar. Buradaki kötü olayların hiç birisinden haberleri yok. İktidar partisi AK Parti’de şuna inanmış vaziyette. ‘Özelleştirmeyi AK Parti yaptı, Ereğli’ye zaten en büyük darbe vuruldu. Şimdi birde Özel Endüstri Bölgesi olursa AK Parti döneminde burada oyları da toparlamak mümkün değil.’ Bu inançtalar. Ben bir dost olarak söylüyorum.

EREĞLİ VE BÖLGE HALKI HEP EZİLDİ

Tüm Ereğli, GülüçKandilliOrmanlı halkına yürekten, içimden geldiği gibi seslenmek istiyorum. Değerli halkım. En büyük sanayi kuruluşlarının olduğu bir bölgede yaşamanıza rağmen ekonomik, sosyal ve istihdam yönünden hep ezildiniz. Yoklukları yaşadınız ve yaşıyorsunuz. Çocuklarınızı Erdemir’e işe sokamıyorsunuz. Çünkü başka bölgelerden gelen baskılarla onların çocukları Erdemir’e işe giriyorlar.

Devamlı Erdemir’e işçi, memur alınıyor. Ama bölgeden, Ereğli’den yok. Çünkü Ereğli’nin sahibi yok. Neden? Sorun kendinize. Ereğli halkına, bölge halkına sesleniyorum, neden? niçin?Sebep ne? Sebebi ben çok iyi biliyorum. Yıllardan beri Belediye Başkanlığı yapıyorum.

Ereğli-Erdemir sentezini yapacak insanlardan birisiyim. Sayın Bakana da bunları anlattım. Çok yanlış yolda gidildiğini, gazla mahvolduğumuzu anlattım. Ereğli’de ateş yakacağımı da söyledim. Endüstri Bölgesini yaptırmayacağız. Kanımın son damlasına kadar bu konuda çalışacağımı söyledim. Benim bölgemin insanı, Ormanlısı, Gülüçü, Kandillisi de sessiz, sakin. Ensesine vur, lokmasını ağzından al. Cumhuriyetine, ezanına, bayrağına, demokrasiye sahip çıkan sessiz bir halk.

Demokratik haklarını aramadığı için mağdur oluyor. Özelleştirme meselesine karşı yola çıktık, büyük mücadeleler verdik ama istediğimiz desteği alamadık. Ne oldu özelleştirmeden sonra herkes ‘yandım Allah’ diye bağırıyor Ereğli’de. Hala daha ‘yandım Allah’ diye bağırıyor insanlar. ‘Ah biz ne yaptık’ diyor. İşçinin yüzde 35 haklarını kestiler. Ayağa kalktık. Sendika da beni düşman belledi o yüzden.

Dünyanın hiçbir yerinde görülen bir olay değildi. Ama halktan destek göremedik. Şimdi ‘ne dediysen haklıymışsın sen’ diyorlar. Ama iş işten geçtikten sonra. Erdemir’den haksız yere işten adamlar atıldı. Zaman zaman formenleri, mühendisleri dövdüler Erdemir’de. Bir temsilci kalkıp formeni, mühendisi dövebiliyor. Bunlar bir vaka. İsyan ettik, ayağa fırladık ama istediğimiz desteği alamadık.

SON ŞANSIMIZ

Şimdi Ereğli’ye, Ormanlı’ya, Gülüç’e, Kandilli’ye sesleniyorum. Son şansımızı kullanacağız. Eğer Erdemir Özel Endüstri Bölgesi olursa tam bir bağımsız, kendi dediğini yapan, Ereğli’yi kirleten, bugünkünden daha fazla havasını kirleten, cürufunu denize atan lisans almayan bir tavır sergileyeceğini Ereğli’de yaşayan herkesin tahmin etmesi lazım. Erdemir’e çocuklarınız falan giremez bundan sonra.

Taşerona dahi giremez. Eğer sizler, çocuklarınızı ve torunlarınızı seviyorsanız ilçe başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz , il genel meclis üyelerimiz, odalar, derneklerle yapacağımız demokratik kurallar içerisinde vatanına, milletine bağlı insanlar olarak haklarımızı arayacağız, destek olun.

Endüstri Bölgesini buraya kurdurmayacağız. Savaş Erdem’e sesleniyorum. Sen Hamdi Uçar’ı bırak, Ereğli’nin temsilcileri lobisi belli. Belediye başkanı, Kaymakam, ilçe başkanları, oda, dernek başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleridir. Bu memlekette huzursuzluk çıkarmayın.

Biz kesin kararlıyız. Bu bölgede Özel Endüstri Bölgesi kurdurmayacağız. Çünkü Erdemir şehrin tam göbeğinde. Eğer Belediye kontrolünden çıktığı takdirde Ereğli’de gazlar, cevher tozları Ereğli’yi berbat edecektir. Ereğli’de hiç kimse yaşamını sürdüremeyecek duruma gelecektir.

YAŞAM HAKLARI SINIRLANACAK

25 senedir Belediye Başkanlığı yapıyorum. 45 senelik aktif siyasi hayatım var. Bugüne kadar elimden geleni Ereğli için yapmaya çalıştım. Ereğli’ye yapılacak bu son kötülükle Ereğli yaşanır olmaktan çıkacaktır. Halka çağrıda bulunuyorum, lütfen hazırlanın. Yapacağımız organizasyonlarla bize yapılan bu haksızlığa karşı eylemlere başlayacağız. Hiç kimse peşimizden gelmese dahi biz arkadaşlarımızla beraber her zaman olduğu gibi görevimizi yapacağız, eylemleri Ereğli’de başlatacağız.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.