TRT "Tombulacık Halimem" i Devrek Türküsü olarak tescilledi.

Ekonomi Yayın: 13 Ocak 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 13.01.2020 14:16:38
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Dün toplanan TRT Repertuvar Kurulu, “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombalacık Halimem” türküsünün tüm TRT kanallarında “Zonguldak / Devrek-Hüseyinçavuşoğlu Köyü” türküsü olarak “anons” edilmesini kararlaştırdı.

TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu 10 Ocak 2020 tarihinde toplandı.

Dün toplanan TRT Repertuvar Kurulu, “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombalacık Halimem” türküsünün tüm TRT kanallarında “Zonguldak / Devrek-Hüseyinçavuşoğlu Köyü” türküsü olarak “anons” edilmesini kararlaştırdı.

TRT Müzik Dairesi Başkanı ve Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu Başkanı Kubilay Dökmetaş başkanlığında toplanan kurulda, Prof. Dr. Hayrettin İvgin, İhsan Öztürk, Ümit Bekizağa ve İbrahim Can yer aldı.

Karadeniz bölgesi türkülerini değerlendirdiği toplantıda kurul üyeleri; 28 Mart 2019 tarihli kurul toplantılarında verdikleri, “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombalacık Halimem” türküsünün “Bolu”ya değil, Devrek’e ait olduğu kararı gereğince de, türkünün “Zonguldak / Devrek-Hüseyinçavuşoğlu Köyü” türküsü olarak kayıt edilip tüm tüm TRT kanallarına da bir yazı yazılarak bu türkünün “Zonguldak / Devrek-Hüseyinçavuşoğlu Köyü” türküsü olarak anons edilmesine karar verdi.

Kurul üyeleri ayrıca, “Kiraz Aldım Dikmeden / Tombalacık Halimem” türküsünün nota tutanağında yer alan “Bolu” yöresini de çıkararak, “Zonguldak / Devrek-Hüseyinçavuşoğlu Köyü” olarak TRT arşive geçirdi.

TÜRKÜ 73 YIL SONRA MEMLEKETİNE KAVUŞMUŞTU

Bilindiği gibi, Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ, türkünün yöresiyle ilgili olarak TRT Müzik Dairesi Başkanlığına itiraz etmiş ve Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Prof.Dr. Cengiz Şengül, İhsan Öztürk, Ümit Bekizağa ve Adile Kurt Karatepe’den oluşan TRT THM Repertuvar Kurulu, TRT-THM Daire Başkanı Kubilay Dökmetaş başkanlığında 28 Mart 2019 tarihinde toplanarak konuyu ele almıştı.

Kurulun verdiği karar, TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu tutanağında şöyle yer aldı; “THM Repertuvarında 727 sıra numarada kayıtlı olan 24.11.1946 tarihinde Muzaffer Sarısözen tarafından Emin Barın’dan derlenen ‘Kiraz Aldım Dikmeden (Tombulacık Halime)’ adlı türkü yöre olarak Bolu’ya kayıtlı görünmektedir.

Derlemenin yapıldığı 24.11.1946 tarihinde Bolu’ya gidilmediği, bu derlemenin Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan hat cilt sanatçısı Emin Barın’dan Ankara’da derlemesinin yapıldığı anlaşılmaktadır.

Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ’ın 8 Şubat 2019 tarihli Müzik Dairesi Başkanlığı’na yolladığı dilekçede; bu türkünün Devrek’e ait olduğunu, Hüseyinçavuşoğlu köyünde 10 Şubat 1920 tarihinde yaşanan olayların sonunda Deli Mehmet adlı yarı mecnun bir kişinin Tombulacık Halime adlı 2 çocuklu dul bir hanım için yaktığını ifade etmektedir.

İbrahim Tığ’ın gönderdiği dosyada; nüfus kayıt belgeleri, fotoğraflar, Tombalacık Halime’nin evlatlarının ve torunlarının ifadeleri; olayı bilen, duyan köylülerin anlatmaları, türkünün ortaya çıkış öyküsü, türkünün metninde geçen yer ve kişi adları, bunların olaylarla ilgisi vb. bilgi ve belgeler Repertuvar Kurulu tarafından da dikkatlice incelenmiştir.

Sonuçta bu türkünün çıkış ve oluş yerinin Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu köyü olduğu kanaati oluşmuştur.

Bu bilgiler ve belgeler ışığı altında İbrahim Tığ tarafından gönderilen dosya TRT Arşivinde bulunan bu türkünün belgeleriyle birleştirilerek saklamasının, türkünün çıkış ve oluş yerinin Devrek’e ait olduğu iddiasının da repertuvar fişine ayrıca eklenmesinin uygun olacağına karar verilmiştir.” denilmişti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.