Türk Metal Genel Başkanı Kavlak'tan “Taşeron” müjdesi!..

Ekonomi Yayın: 27 Mart 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 27.03.2019 12:25:02
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 8 dk.
Takip EtGoogle News

 Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Erdemir’deki taşeron sorununun çözümü ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat, OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in  de gereğinin yapılacağı sözünü verdiğini aktardı. Kavlak, “yatırımlar için öngörülen istihdamın mevcut taşeron kadrosundan temin edilmesi hususundaki bu karşılıklı beyan, bence sorunun çözümünde en önemli noktalardan biridir.”

Kavlak, Gülüç Büyük Anadolu Otel’de Erdemir işçisini bilgilendirme toplantısında 27. toplu sözleşme sürecini anlattı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak, toplantının yapıldığı salona işçiler tarafından “Geliyor geliyor, büyük başkan geliyor”, “Bu işçi seninle gurur duyuyor”, “Pevrul Başkan Nerede biz oradayız” sloganları arasında girdi.

Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, açış konuşmasında, Kavlak’a “Sayın Başkanım, yaklaşık altı yedi aylık bir sürecin içinde neler yaşadığımıza tüm Erdemir işçisi şahit oldu. Sizin de Erdemir toplu sözleşmesine yoğunlaştığınızı biliyoruz. İmzalandığı akşam masada beraberdik. Çok duygulandım. Tüylerim diken diken oldu. Tüm samimiyetimle söylüyorum. Sizi seviyoruz. İyi ki varsınız”  ifadeleriyle teşekkür etti.

KAVLAK:  “SIRRIMIZ BERABERLİĞİMİZ!”

Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçilerin sloganları arasında yaptığı konuşmasında hayatın aslında bir yarış olduğunu, birey olarak, takım olarak, toplum olarak hep bir yarış içinde olduklarını söyledi.

Kavlak şöyle konuştu.

 "Rakiplerimizi alt etmek için durmadan yarışıyoruz. Aslında yarıştığımız hayatın ta kendisidir. Ya mücadeleyi kazanırız ya da altında ezilir gideriz. Tarihin çöplüğü ezilip gidenlerle doludur. İşte bu yüzden, akılda kalanlar büyük zaferler ve bu zaferlere imza atan büyük yüreklerdir. Tıpkı sizin göğsünüzde atan yürekler gibi.  Tıpkıi 200 bini aşkın Türk Metallinin göğsünde yanan alev gibi.

Mart ayının bu son günlerinde güneş Ereğli’ye yeni bir baharı müjdelerken, ben de sizlerin huzuruna bir müjdeyle gelmek istedim. Verdiğiniz mücadelenin, kazandığımız zaferin gururuyla karşınızdayım. Hepinize merhaba. 

Belki farkındasınız, belki değilsiniz ama şunu bilin ki biz bu sözleşme sürecine girerken herkesin gözü üstümüzdeydi. Çoğunluk bu sefer olmayacak, bu sefer sorun çıkacak, Türk Metal bu kez istediği sonucu alamayacak diyorlardı. Belki de haklılardı. Çünkü ülkenin içinde bulunduğu durum belliydi, Ekonomik dengeler altüst olmuştu. Bizi çok zor ama çok zor bir süreç bekliyordu. Ama bunları söyleyenlerin hala anlamadığı bir şey vardı. Türk Metalcilerin zoru kolay, imkansızı mümkün kılan bir sırrı var. O sır bizim sarsılmaz birlik ver beraberliğimizdir.”

“TÜRK İŞÇİSİ İÇİN BUZKIRAN GEMİSİSİNİZ”

Artık işlerinin eskisinden daha zor olduğunu belirten Kavlak şunları söyledi:

“Sizler öncüsünüz, hep öncüsünüz. Türk işçisi için buzkıran gemisi gibisiniz. Bütün engeleri, bütün zorlukları birer birer aşarak ilerliyorsunuz. Arkadan gelenlere bütün emekçilere de yol açıyorsunuz. Çünkü sizin yaptığınız her şey, aldığınız her hak kazandığınız her kuruş Türkiye işçi sınıfının kazanımlarıdır. Bütün Erdemir işçilerine birlik ve beraberliklerinden ötürü teşekkür ederim iyi ki varsınız.”

“BU SÖZLEŞMENİN ADI ZAFERDİR”

Ülkede ekonomik durumun iyi olmadığını belirten Kavlak, “Onun için Erdemir’de imzalanan bu sözleşmenin adı zaferdir. Böyle bir sözleşmeyi imzalamak bu koşular altında mucizedir. Bu mucizenin sahibi sizsiniz. Hepinize helal olsun” dedi.

Kavlak şunları söyledi:

“Evine helal ekmek götüren her işçi benim emek kardeşimdir. İşçi sınıfı içinde ayrım gayrım olmaz, Türk Metal içinde hiç olmaz. Çerkezköy’den Aksaray’a, Manisa’dan Sakarya’ya, Bursa’dan İstanbul’a, Kocaeli’nden Ankara’ya hepimiz aynı ağacın meyvesi, aynı ailenin fertleriyiz. Biz bir takımız, hem de iyi bir takımız. Erdemir işçisi bu yenilmez takımın kaptanıdır. Onun için sizin sorumluluğunuz daha da fazla.”

“TAŞERON MESELESİNİ SÖZLEŞMEYE YAZMAK İSTEDİK, OLMADI”

Kavlak, toplu sözleşme sürecinin işverenin tutumu nedeniyle son derece zorlu geçtiğini, birçok kazanımın ortadan kaldırılması talepleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Erdemir işçisi için oturduğumuz o masada, vallahi bilahi kellemizi bırakırız, o hakların hiç birini bırakmayız. Onlar direttikçe, biz de sizin verdiğiniz güçle direndik” dedi.

Kavlak, banka promosyonu, tamamlayıcı sağlık sigortası gibi kazanımların korunduğunu, ücret ve ücrete bağlı maddelerde de sorun çıktığını, uzun müzakereler sonucunda sözleşmenin imzalandığını ifade etti.

Erdemir'de çalışan taşeron işçilerin kadroya geçmesi ile ilgili talepleri takip ettiklerini ama bugüne dek bir sonuca ulaşılamadığını hatırlatan Kavlak, işçilerin tezahüratlarıı arasında güçlükle devam ettiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Sözleşmede bir konu istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Ne kadar taşeron arkadaşımız varsa kadroya alacağını sözleşmeye yazmak istedik. Bunun için komisyon kurulmasını o komisyonda bizim şube başkanımızın da olmasını teklif ettik. Komisyon teklifimiz kabul edildi, ancak işveren bu konuda bir sayı vermedi, vermeye de yanaşmadı. Onu sözleşmeye maalesef yazamadık. “

CUMHURBAŞKANININ TELEFONU…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ereğli mitingi öncesinde kendisini aradığını ve buradaki en önemli konunun ne olduğunu sorduğunu ifade eden Kavlak şöyle konuştu:

“ Ben de kendisine Erdemir'deki en önemli konulardan bir tanesinin taşeron arkadaşlarımız olduğunu söyledim. Bu sorun çözülürse Ereğli halkına büyük bir yardım yapılacağını söyledim. Sadece işe girenler değil Ereğli'nin kendisine, halkına, esnafına da çok büyük katkı olacağını söyledim.  İşte sizin de bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız burada bir söz verdi. Erdemir'de yapılacak yatırımlara bin işçinin daha istihdama katılacağını söyledi. Mitingden sonra kendisi beni yine aradı, kendisine sizler adına teşekkür ettim. “

OYAK GENEL MÜDÜRÜ’NDEN SÖZ…

Daha sonra OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ile bir araya geldiğini ve taşeronda çalışan işçilerin kadro konusunu konuştuklarını belirten Kavlak şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Genel Müdür, Cumhurbaşkanının talimatı ile gereğinin yapılacağını söyledi. Bizi bilen bilir, taşeronun bir istihdam biçimi olarak kullanılmasına her zaman karşı olduk. Onun için taşerondaki arkadaşlarımızın kadroya alınması konusu her zaman bizim gündemimizde oldu, hiç düşmedi. Sorunun çözümü için ne yapılması gerekiyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Gerek Cumhurbaşkanımıza ve gerekse ilgililere bu konuyu her fırsatta aktardık, aktarmaya da devam edeceğiz. Asıl önemlisi, yatırımlar için öngörülen istihdamın mevcut taşeron kadrosundan temin edilmesi hususundaki bu karşılıklı beyan, bence sorunun çözümünde en önemli noktalardan biridir. Bu sorunun çözümü için sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız, yeter ki siz birlik beraberliğinizi bozmayın.

Şunu bilin ki et  ile tırnak neyse, Erdemir işçisi ile Türk Metal odur. Hatırlayın, biz sizinle birlikte olduğumuz tarihten bu yana ne kavgalar verdik. Zor günler yaşadık ama sonunda hep kazandık. Siz Türk Metal bayrağını hep yukarıya taşıdınız, orada tuttunuz. Bizi zafere götüren sizin birlik ve beraberliğinizdir, çelikten disiplininizdir. Dünya alem bir kere daha anladı ki bu birlik beraberliği koruduğumuz ve inancımızı yitirmediğimiz sürece hep biz kazanacağız.”

Kavlak’ın konuşmasının ardından Erdemir işçileri uzun süre Genel Başkan lehine tezahürat yaptı, sloganlar attı. Toplantıda Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş ve sendikanın genel merkez yöneticileri de hazır bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.