“Felaket Tellallığı Yapmıyoruz…”

Ekonomi Yayın: 02 Mayıs 2019 - Perşembe - Güncelleme: 02.05.2019 17:14:36
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 7 dk.
Takip EtGoogle News

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “. Fakat biz hiçbir zaman borçlar var, sıkıntı var diye felaket tellallığı yapmıyoruz. Biz bu işin altından kalkacağız. Meclis üyelerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın desteğiyle bu işleri beş altı ay içinde iyi bir noktaya getireceğiz” dedi.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı toplantılarının birinci birleşimi Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında, Atatürk Kültür Merkezi Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya AK Partili üyelerden Mustafa Kumaş mazereti dolayısıyla katılmadı.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, toplantı öncesinde yaptığı gündem dışı konuşmada, Ereğli’yi düzeltmeye çalıştıklarını ancak büyük sıkıntılar bulunduğunu belirtti.

“TAHSİLAT YAPILMAMIŞ”

Belediyede borçlar olduğu kadar tahsilat eksiklikleri olduğunu ifade eden Belediye Başkanı şunları kaydetti:

“16 milyon lira tutarında tahsilat yapılmamış. Ereğli’de beş senelik dönemde seçim yapılıyor, dört beş seçim üst üste yapıldığı için hiçbir harca seçmeni darıltmayalım diye zam yapılmamış, hem de tahsilat yapılmamış. Su borcu, emlak borcu olanlar terk etmiş gitmiş, ama hiç para toplanmamış. Yaklaşık 16 milyon lira tahsilat yapmadığımız yerler var. Maalesef bu anlamda borçlarımızı ödeme anlamında sıkıntı var. Fakat biz hiçbir zaman borçlar var, sıkıntı var diye felaket tellallığı yapmıyoruz. Biz bu işin altından kalkacağız. Meclis üyelerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın desteğiyle bu işleri beş altı ay içinde iyi bir noktaya getireceğiz.”

“ERDEMİR 400 BİN ÖDEMEYİ KESTİ”

Kendisini en fazla üzen konunun Erdemir’in kırk senedir verdiği 400 bin liralık parayı kesmesi olduğunu belirten Posbıyık şöyle devam etti:

“Ocak ayından itibaren bu parayı almıyoruz. Şu andaki zararımız 1,6 milyon lira. Söylentilere bakılırsa, son beş yılda ödedikleri parayı gecikme faiziyle bizden almak için mahkemeye gittiklerini duyuyoruz. Yani 400 bin lira paramız bizim cebimize girecek değildi. Ereğli halkı için ödenen bir paraydı. Kırk senedir ödenen bir paraydı. Buna ocak ayında el koydular. Bu haksızlık. Bunun izah edilir bir tarafı yok. Herhalde Erdemir Ereğli halkının elinden bu lokmayı aldı diye Allah razı olsun demeyeceğiz. Şimdi emlak paramızı da yok etmeye çalışıyorlar. Endüstriyel bölge adı  altında emlak vergisine el koymaya çalışıyorlar. Bir taraftan da çok mutlular, 6 milyar TL para kazandık diye övünüyorlar. Neyin sayesinde kazandın. Ereğlili olduğun, burada rahat rahat hareket ettiği için, açık stok sahasında biriktirdiğin cevher tozları hepimizin balkonlarında. Ses çıkaran, seda çıkaran yok. STK’lardan ses seda yok. Siyasi partilerden ses seda yok. Kapalı alanlarda konuşuyoruz.

Ama bu hep böyle devam etmeyecek. Pek sessiz kalacağımızı zannetmiyorum.  Burada 31 meclis üyesi var, Ereğli halkı bunları temsilci olarak seçti. 118 bin kişiyi temsil eden meclis üyeleri var. İlçe Başkanları var. Zannedilmesin ki bunlar konuşulmuyor. Konuşuluyor. Bugün siyasi parti liderleriyle konuştuk. Bir yerlere gideceğiz, efendice taleplerimizi söyleyeceğiz. Ereğli halkının zehirlendiğini, elinden de bazı imkanlarının alındığını ve Ereğli halkı ile Ereğli belediyesinin boğulmaya çalışıldığını söyleyeceğiz. Erdemir şu anda Ereğli’yi boğuyor, belediyeyi boğmaya çalışıyor. Takdir edersiniz ki kimse kendisinin boğulmasını ve boğdurulmasını istemez.”

“ÇEKEK YERLERİ REZİL VAZİYETTE”

Sorunların aşılması için biraz zamana ihtiyaçları olduğunu, ağalıkla, dayılıkla kimsenin bir yerde tutunamayacağını belirten Posbıyık şunları söyledi:

“Çekek yerleri rezil vaziyette. Çekek yerlerini ben motorlarını koysunlar, alet edevatlarını koysunlar diye yaptım. Ama mutfağa çevirmişler. Geçen ziyarete gittim, hitli sesleri geliyor. Bir tanesi yatak odası yapıyor. Yolun altına kadar girmiş. Ön tarafa mutfak yapmış, arkaya yatak odası yapıyor. Başkasına gittim, baktım iki hitli orda, yetmemiş mutfak, yatak odası yapıyor. Yok arkadaş yok. Buraya Ereğli Belediyesi motorları koysunlar, alet edevatlarını koysunlar diye yaptı.  Burayı tamamen su ürünlerine bağlamışlar. Bir tanesi geçen hafta elli milyara satılmış. Su ürünleri de pay alıyor. Ereğli belediyesinin hiçbir şeyi yok. Tamiri için bize geliyorlar. Bize talepler geliyor yukarıdan damla geliyor bunu kes diye. İnsaf yahu.”

GÜNDEM MADDELERİ,

Karadeniz Ereğli Belediyesi  2018 mali yılı Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabı ile Taşınır Mal Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabının görüşülmesi ile  belediyenin 2019 mali yılı Gelir Tarifesinde değişiklik yapılmasının görüşülmesine ilişkin iki gündem maddesi Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.

Ereğli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Plan ve Proje Müdürlüğünün İmar ve Şehircilik Müdürlüğü adı altında birleştirilerek, Plan ve Proje Müdürlüğünün iptal edilmesinin görüşülmesi konusu oybirliğiyle kabul edildi. Bu maddeye bağlı olarak gündeme gelen Ereğli Belediyesi’ne bağlı  müdürlüklerin Görev ve Çalışma Yönetmeliklerinde değişiklik yapılması konusu ise Hukuk işleri komisyonuna havale edildi.

Resmi kurumlara ait imar plan tadilat taleplerinin görüşülmesi konusu ise İmar Komisyonuna havale edildi.

ÜÇ AYRI KALEMDE 6 MİLYON BORÇLANMA TALEBİ…

Gündem gereği, .2019 yılında dökülecek toplam 10 bin ton sıcak asfalt karışım malzemesi alımı işi için İller Bankasından 3,5 Milyon TL Kredi alınması, 2019 yılı çift kat emülsiyonlu sathi kaplama yapılması işi için İller Bankasından 1,5 Milyon TL Kredi alınması ile 2019 yılı beton kilit parke döşeme ve beton bordür döşeme işi için İller Bankasından 1 Milyon Kredi alınmasına ilişkin gündem maddeleri Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.

POSBIYIK’A ÖZEL GÜVENLİK

Gündem gereği İçkili yerler bölgesine ilave yapılmasına ilişkin gündem maddesi, gerekli kurumlardan onay yazılarının geldiği belirtilerek kabul edildi.  Bir adet sözleşmeli mühendis istihdam edilmesi ve ücretinin 1850 TL artı asgari geçim indirimi ve ek ödemeler olması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca Başkan Posbıyık’ın korunması için, Zonguldak Valiliği’nin yazısıyla, Kestaneci Mahallesinde bulunan konutuna 3 vardiya halinde 5 kişilik özel güvenlik ekibi tahsisi konusu da meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.