GERİ SAYIM BAŞLIYOR

Bingöl Avnik’te 250 milyon ton demir cevheri üretimi için geri sayım başlıyor.

Ekonomi Yayın: 17 Mart 2024 - Pazar - Güncelleme: 17.03.2024 22:37:00
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

OYAK,MadenMetalürjiŞirketlerindenErmaden'inBingöl-Avnik mevkiindebulunan demirmadenisahasındayaklaşık550milyondolarlıkyatırımlakurulacakpeletleme yatırımında inşaat faaliyetine başlıyor.

Bölgedeyüzde80’itamamlanansondajlıaramalarda250-300milyontoncivarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit edildi. Bu kaynağın işlenerek Türkiye ekonomisine kazandırılması için sahada mobilizasyon aşamasına geçildi.

 

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, bölgede 30-35 yıl yetecek miktarda demir cevheri kaynağı bulunduğunu belirterek, “Erdemir, bu stratejik yatırımla geriyeentegrasyondabüyükbiradımatarakenönemlihammaddekalemindedışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacak” dedi.

Ermaden, 2023 yılında sondaj çalışmalarının yüzde 80’inin tamamlandığı Bingöl-Avnik yatırımında, gerçekleştirdiği yoğun rezerv arama ve geliştirme çalışmaları sonucunda 250 milyon ton civarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit etti. Söz konusu alanda Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yürüten Ermaden, yatırımın mobilizasyon aşamasına geçerek inşaat faaliyetine başladı.

Türkiye’nin enbüyükdemir cevheri üreticisi Ermaden'in madencilik alanındaki uzmanlığıyla kurulacaktesis,OYAKGrubuŞirketlerindenErdemir'inihtiyacınınbüyükbirkısmınınmilli ve yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak.

İthalatıazaltacak,ekonomiiçindeğeryaratacak

OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem, bu yatırımla hem Erdemir’in en önemli ham madde kalemlerinden pelette dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını hem de bölgedeki faaliyetle istihdama güçlü katkı sağlanacağını söyledi. Erdem, şu bilgileri verdi:

“Bingöl’de 15-20milyontonlukbirrezervbulunduğutahminediliyordu. BölgedeCumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yaptık. Gece-gündüz süren sondajlı arama çalışmalarındasahada30ila35yılyetecekmiktardayaklaşık250-300milyontonlukmanyetit demir cevheri rezerviolduğunu belirledik. Peletüretimindekendineyetebilirrezervyapısına sahip olmak hayati önem taşıyor. Erdemir, bölgede yapılacak bu stratejik yatırımla geriye entegrasyondabüyükbiradımatarakenönemlihammaddekalemindedışabağımlılığıciddi anlamdaazaltacak.İnşaatsürecinde2bineyakınkişiye,faaliyetegeçtiğindedeyaklaşıkbin kişiye istihdam sağlayacak tesis, önemli bir ekonomik değer yaratacak. Bingöl Avnik Peletleme Tesisi’nintamamlanmasınınardındanpelette kendine yetebilirlikoranımızı yüzde 25-30bandındanyüzde80-85'e,toplamdemirlihammaddedeise yüzde15-20’denyüzde40- 45 bandına çıkarmayı hedefliyoruz.”

Sektöriçinkilometretaşı

Ermaden’in çelik üretiminde hammadde arz güvenliğini ve kendine yetebilirlik oranını artıracakolantesisin,ithalpeletkullanımınınazaltılmasıileyerliekonomiyekatkısağlamasıda hedefleniyor. Eldeedilecekyüksekkârlılıkla; son yıllarda çeliksektörünü derindenetkileyen ticaret kotaları,emisyon ticaret sistemleri,emtia krizleri ve tedarik zincirindekibozulmaların etkilerinihafifletecekolanpeletlemetesisi,grubunrekabetgücüne ve sürdürülebilirliğine de katkı sağlayacak.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.