Kdz.Ereğli'nin il olması netleşti

Türkiye'de uzun süredir beklenen il düzenlemesi nihayet netleşti.Ülke genelinde yapılan çalışmalar sonucunda, il olacak ilçelerin sayısı artırılarak il sayısı 91'e çıkarılacak.

Gündem Yayın: 27 Ağustos 2024 - Salı - Güncelleme: 27.08.2024 18:58:00
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

İl olma kriterleri arasında 100.000’den fazla nüfus, ekonomik bağımsızlık ve belirli bir uzaklık şartı bulunuyor. Bu kriterlere uygun bulunan 10 ilçenin ismi de açıklandı. Yeni düzenleme, ilgili raporun Cumhurbaşkanlığı’na sunulmasıyla resmiyet kazanacak.

Türkiye'de il statüsüne kavuşacak ilçeler belli oldu ve il sayısı 91'e yükseltilecek. Yapılan düzenlemeye göre, belirli kriterleri karşılayan 10 ilçe, il statüsüne geçiş yapacak.

Belirlenen ilçeler arasında Kocaeli’nin Gebze ve Samsun’un Bafra ilçeleri de yer alıyor. Nüfus yoğunluğu, ekonomik bağımsızlık ve coğrafi uzaklık gibi kriterler, il statüsü için belirleyici olacak. Düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı’ndan onay alması bekleniyor.

HANGİ İLÇELER İL OLACAK

İl olacak ilçelerin belirlenmesi için bazı somut kriterler belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu kriterleri tanımladı ve ilçe araştırmalarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Bir ilçenin il olabilmesi için en önemli kriter nüfus olacak.

Nüfusu 100.000’i geçmeyen ilçeler, il olma şansını kaybedecek. Nüfus kriterinin yanı sıra, ilçenin bağlı bulunduğu şehir merkezine olan uzaklığı da değerlendirilecek. Uzaklık 30 kilometreden az ise il olma şansı ortadan kalkacak; 30 kilometreden fazla uzaklıkta ise diğer şartlara göre il olma imkanı sağlanacak.

Ekonomik olarak da belirli bir seviyeye ulaşmış olmak gerekecek. İlçelerin kendi kendine yeterli olması ve başka bir ile ekonomik olarak bağımlı olmaması önemli kriterler arasında yer alacak. Ayrıca, eğitim, ulaşım, sosyal hizmetler ve toplum yapısı gibi faktörler de değerlendirilecek.

İŞTE O İLÇELER

TÜİK, belirlenen kriterler çerçevesinde il olabilecek ilçeleri belirledi. Bu ilçeler ise şunlardır: İstanbul’un Silivri ilçesi, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi, Balıkesir’in Bandırma ilçesi, Bursa’nın İnegöl ilçesi, Manisa’nın Soma ilçesi, İzmir’in Aliağa ilçesi, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesi, Samsun’un Bafra ilçesi ve Zonguldak’ın Ereğli ilçesi. Bu ilçeler, belirlenen tüm kriterleri karşılıyor.

İlgili raporun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması halinde harekete geçilecek. Yeni düzenleme ile il sayısının kaç olacağı henüz netlik kazanmış değil.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.