Siyasi Parti Temsilcileri Cami Yeri için Ne Dedi?

Kdz. Ereğli Sahiline Camiye, Siyasi Partiler Neler Dedi?

Gündem Yayın: 10 Ocak 2022 - Pazartesi - Güncelleme: 10.01.2022 01:47:38
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Kdz. Ereğli sahiline yapmayı planladığı cami tartışmaları sürüyor.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın, sahile cami yapımını mecliste reddetmesi sonrası ilçedeki tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine ve halka çağrıda bulunmasıyla birlikte sosyal medyada vatandaşlar ikiye bölündü.

Siyasi Parti İlçe Başkanlarının bazılarının sahile cami yapılması ile ilgili görüşleri ise şöyle;

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op.Dr. Eylem Ertuğrul: Bizler hiçbir zaman cami karşıtı olmadığımız gibi sadece böyle büyük bir cami yapılacaksa Kdz. Ereğli kamuoyunun ağırlıklı olarak mutabık kalacağı bir alana yapılması ve iktidar tarafından siyasi baskılarla bir oldu bitti ile karar verilmemesi gerektiğini ifade ettik.
Cami konusunda bir süre önce, belediyemizde, Sayın Valimizin başkanlığında, tüm milletvekillerimiz, o dönem ki kaymakamımız, belediye başkanımız ve siyasi parti ilçe başkanlarımızın da katıldığı bir toplantı gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda, sahil bandında ve deniz dolgusu genişletilerek bir cami inşaasını da içeren, belediyemiz tarafından hazırlanan bir proje sunumu yapılmıştı. Bu toplantıda sahil bandında yapılması planlanan bir protokol camisinin şehrin yararına olmadığı, trafik problemleri oluşturacağı, halkımızın nefes aldığı ve sosyalleştiği bu en önemli bölgenin bu şekilde değerlendirilmesinin halkımızın yararına olmadığı ifade edilmişti.

Ayrıca deniz dolgusunun yaratacağı çevre problemlerinin de zaten çevresel sıkıntılar yaşayan şehrimize ek yük getireceği belirtilmişti.Bu bölge yerine en uygun yerin alternatifin eski terminal bölgesindeki askeri lojmanlar olduğu, bir diğer alternatifinde belediyemiz tarafından Belen'de yapılan yeni mezarlık alanı olduğu fikrimiz dile getirilmişti. Bu toplantıya katılan diğer siyasi partilerce ise sahil bandına cami yapılması fikri kabul edilmiş ve destek verilmişti.

O günden bu yana bizim caminin yeri konusunda tavrımız hiçbir gün değişmedi. Bize göre böyle bir caminin yapılması gereken yer mevcut askerî lojmanların bulunduğu alan ya da Belen’deki yeni mezarlık bölgesidir.
Şehrimiz için bu kadar hayati bir noktaya yapılması istenen planlamalar şehirde yaşayan insanların fikri ve istekleri gözardı edilerek gerçekleştirilemez. Ayrıca şehrimizin hali hazırda pekçok eksikliğinin olduğu, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü gibi kamu binalarının olmadığı gerçeği de gözardı edilmemelidir. Kaynaklar kullanılırken öncelik sırasına göre değerlendirilmelidir.

Daha uygun alternatif yerler varken yeni caminin şehrin yaşayanlarının düşünceleri ve kamu yararı hiçe sayılarak , dayatmalarla ve seçilmiş belediye meclisinin onayı olmadan sahil bandına yapılmaya çalışılmasına bu fikirin ilk gündeme geldiği günden beri karşıyız. Dün olduğu gibi bugün de, hiçbir çelişki ve tartışmaya yol açmayacak biçimde, düşüncesinin arkasındadır.'

Gelecek Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Kılıç: 'Malesef iktidar partisi, ilçemizde asli ihtiyacı olan 5 yıl önce yıktığı hükümet konağının, 2 yıl önce yıktığı emniyet binasının yeri ve ihalesi bile belli değilken, her yağmur yağdığında çatısı akan adliye binası duruken, fakülteye 1 kazma dahi vurulmamışken, ilçemize yakışır bir meydana bile kavuşamamışken olmayacak yere camii yapılacakmış. Dedikodudan başka hiç bir şey değil.

'İnanmayın bak biz yapmak istiyoruz ama karşı çıkılıyor 'demeyin. Hükümet Konağını da, emniyet binasınıda yapın. Kdz. Ereğli'ye yakışır meydanını da, fakülteyi de yapın. Devrek yol ayrımı trafiğini de çözün. Camiyi de yapın ama ilçemizde cami ile yapamadığınız beceriksizliğinizi ört bas etmeye çalışmayın'

Yeniden Refah Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Adem Çetinkaya: Cami yapımıyla ilgili yerel yönetim ve merkezi yönetimin çekişme içinde olması, birbirlerine üstünlük kurmaya çalışmaları bu şehre bir şey kazandırmaz. Cami yapımıyla ilgili bir önerimiz var. Önümüzde bir kaç gün içinde kamuoyuna bir açıklamamız olacaktır.

Doğru Yol Partisi Genel Başkan Danışmanı Osman Ekşi: Kdz. Ereğli’ye büyük bir camii lazım, ancak sahilde olması uygun değil. Yapılacak camiinin park yerinin olması gerek. Mevcut camii de tüm şehrin cenaze namazlarının burada kılınması gerekiyor çünkü diğer camilerde trafik sıkışıklığı oluyor.

Bu camide belediyenin tüm cenaze işlemleri yapılabilir. Camiinin altına büyük bir park yerinin bulunması lazım. Bu yerin eski demir yolları arazisi içinde yapılması en isabetli karar olduğunu düşünüyorum. Bu alana emniyet binası ve hükümet konağında getirilebilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.