Tabiat Parkına Kıymayın Efendiler!...

Kdz. Ereğli Tepe Ören Köyü ve Tabit Parkı Dana Ağzı Koyu Endişeli...Kıymayın Efendiler...

Yaşam Yayın: 18 Nisan 2022 - Pazartesi - Güncelleme: 18.04.2022 21:00:16
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
Takip EtGoogle News
Kdz. Ereğli Çevre Platformu Üyelerincen Çetin Yılmaz, ilçede yaşanan çevre teklikesine diiak çekerek, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) kömür aramak için izin alan bir firmaya köylünün tepki gözterdiğini vurguladığı sosyal medta açıklaması şöyle; 
 
 
'Tepe Ören Köyü ve Tabit Parkı Dana Ağzı koyu endişeli.Özel bir firma , Kömür aramak için TTK’dan izin aldı firma bölgeye iş makinesi getirdi. Köyün deniz ile buluştuğu noktada yol kenarındaki alanda çalışmaya başlayan firma sahibine köy sakinleri tepki gösterdi. Köyün tüm arazileri, köyde yaşayanların özel mülküyeti tapulu..600 metrekare bir tarlayı satın alan firmaya TTK bu alnda kömür arama izini vermiş.
 
Köyün deniz ile irtibatını sağlayan yolun üzerinde olan çalışma alanı, köyün denize ve tarlalarına ulaşımında sıkıntı yarattı. Zaten çok dar ve bakımsız olan köy yolları büyük oranda ağır iş makineleri ve kamyonların geçişi nedeniyle tahrip oldu.
 
 
Tepe Ören Köylüleri hem yol, hem deniz, hem doğanın büyük zarar göreceğini düşünüyorlar. Kömür aramak için yaşam alanlarının tahrip edilmesine kaşı çıkıyorlar.
 
Kahvehanede bir araya gelen köy sakinlerinin doğa ve denizin güzelliklerinin mahvolmasına izin vermeyecekleri ve bu konuda yetkili mercilere dilekçeler ile başvurular yapıyorlar. Kahvehanede yapılan ilk toplantıya, jandarma da gelerek güvenlik almıştı.
 
 
Danaağzı Tabiat Parkına Kıymayın Efendiler!
 
Dün TTK ve Zonguldak İl Özel İdaresi yetkilileri ve kömür arayan şirket yetkilileri köydeydi çok hareketli herkes tepkili Dün yapılan toplantıya ,Köy Muhtarlığı ve köylülerin daveti ile katıldım. İlk izlenimlerim.
TTK Yetkililleri ;Burası TTK Sahası izin verildiyse şirket arama yapacak. Sahanın küçük olması bu duruma engel olmaz görüşlerini belirttiler.
 
Köy sakinleri; kendi arazisi olan 600 metrekare araziden dışında köyümüz ve yaşam alanlarımızın rahatsız edilmesini istemiyoruz. Yollarımızın tahrip edilmesine müsaade etmeyiz. Madem izin verdiniz yol sorunu çözmek için yetkili hangi kurum ise gereğini yapsın.
 
 
Şirket Yetkilisi bize, 'TTK, burada arama ve çıkarma izini verdi. Bu çalışmaya devam edeceğiz yol var kullanacağız geçen arabalar biraz beklese ne olur gibi bir yaklaşım sundu. Arama çalışmasından çıkan harfiyat ve atıkları koyacak yeri, şantiye barakası bile kuracak arazisi olmayan bir çalışma biçimi nasıl olacak? Soru işareti olarak duruyor. Cevabı hiçbir yetkili de yok.
 
 
Köylülerin fındık ve çilek tarlalarının arasında bir çalışma nasıl olacak? Yöre halkı soruyor. Cevap yok.
Yöre halkı ,kömürün çıkarılmasına karşı olmadıklarını, bu bölgede yerin üstündeki değerlerin yerin altındakilerden kıymetli olduğuna vurgu yaptılar.
 
Tabiat barkı ve çevresi Ülke dışı ve içinden ulaşım sıkıntısı olmasına rağmen büyük ilgi görüyor..
Bölge Danağzı Tabiat Parkının bitişiği aslında bölgenin tamamı tabiat parkının bir parçası aynı değerleri güzellikleri çeşitlilikleri taşıyor.
 
 
Kdz. Ereğli Tepe Ören Köylüleri Çok Endişeli!
 
Danaağzı Tabiat Parkı ve çevresi tahrip edilmekten korkuyor..
 
Orman Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğünce kurulan komisyon tarafından da uygun görülen, Zonguldak ili, Ereğli ilçesi sınırları içerisinde yer alan 56 hektarlık sahanın Bakanlık 10. Bölge Müdürlüğünce etüdü yaptırılmış ve sahaya taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli sebebiyle 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2. maddesinde yer alan tabiat parkı statüsü verilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmiştir ve Milli Park ilan edilmiştir.’’
 
 
Bilindiği gibi bölgenin önemli bir bölümü, Dana Ağzı Tabiat Parkı Endemik bitkiler açısından ender bölgelerden birsi. Doğal güzelliği ve bakir hali ile ülke genelinde ve bölgemizde özel bir ilgi görüyor. Danaağzı Tabiat Parkı, kırsaldan kente göçün hızlandığı, nüfusun giderek yoğunlaştığı Zonguldak ve bölgede, kent insanının ruhsal, bedensel ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak, ayrıca geceleme üniteleri ile hizmet verecek orman ve kıyı ekosistemi ile bütünlük arz eden bir alan olma özelliğini taşıyor.
 
 
Coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, orman dokusu, şehir gürültüsü ve kirliliğinden uzak temiz ve mistik havası ile özellikle günübirlik ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiği belirtilen Danaağzı Mevkii’nin; geniş orman alanları, deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ve olaylara mekan olan mağara ve değirmen kalıntıları ile yüksek kaynak değerine sahip olduğu biliniyor Bu yüksek değerlerin en iyi şekilde korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla tabiat parkı olarak ilan edildi.
 
Danaağzı Mevkii’ndeki mağarada da, korsanların yaşadığına ilişkin hikâyeler anlatıldığı belirtiliyor. Tüm bu görsel ve fiziksel değerleri, yamaçları, manzara güzellikleri, ekoturizm ve rekreasyonel potansiyelinin, geleceğe sağlıklı biçimde taşınabilmesi amacıyla tabiat parkı olarak belirlendi ve ilan edildi.
 
 
Danaağzı Tabiat Parkı’nda, rekreasyon veya günübirlik amaçlı tahmini ziyaretçi potansiyeli ise 5 bin olarak düşünülüyor. Danaağzı Mevkii’nin tabiat parkı olarak ilan edilmişti. Dana ağzı halen bakir halini koruyor. Denize ulaşım için patika yollardan çok zor şartlar altında 2.5 Km yol yürümek gerekiyor.'
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.