Acaba EFT’m geldi mi ?

Türkiye’nin en güçlü kaslarından biri, genç ve dinamik, bundan 3 5 sene öncesine kadar bana göre Dünya’da rakibi çok azdı. Halen iyi durumda…Fakat belirsizlikler bu alanı da olması gereken yerin gerisinde bıraktı.

Ekonomi Yayın: 12 Aralık 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 12.12.2020 19:45:20
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Türkiye’nin finansal dünyası toplumun aynası…Kaosumuz eksik olmuyor evet, ama Dünya’daki en dinamik toplumlardan biriyiz, bunda kimsenin şüphesi yok.

Bu dinamizmin yansıdığı en önemli sektörlerden biri Finans Dünyamız.

Kredi kartı kullanımı, kısıtlı sayılabilecek internet erişimine rağmen dünya ortalamasının üzerinde seyreden özellikle e-ticaretteki artış, Bankacılık alanındaki yeni ürünler, kimi Bankaların hızlı bir şekilde yeni nesil Bankalar, hibrit finans kuruluşları kurması…

Tüm bunlar pozitiflerimiz.

Son yıllarda artan belirsizliklerimiz Dünya liginde önemli bir yerde olan Finans dünyamızı da vurdu.

Değişimin yavaşladığını fark ettik.

Finans dünyasının ekonomik sıkıntılardan arınmış düşünmek mümkün değil.

Kredi kartı, finansal bilgilerinizin kişisel görünüşünüze, parmak izine işleneceği bir dünyada bunu yapabilecek cihazlara ulaşmanızın ekonomik olarak kısıtlanması, bu sektörü yavaşlatan en basit nedenlerden biri…

Ama sektör durmuyor, durmayacakta.

 

 

Son zamanlardaki, hatta son yıllardaki en önemli adım , 18 Aralık’ta pilot uygulama ile  hayata geçecek.

Bankalara arasındaki, Elektronik Fon Transfer (EFT) sistemi yavaş yavaş yerini Fonların Anlık ve Sürekli Transfer (FAST) sistemine devredecek.

EFT’nin mesai saatleri ile sınırlı olan fonksiyonu inanın 20 yıllık finans müdürlerinin, mali işler koordinatörlerinin çözemediği bir bilmecedir. Bankacıya sorulan, sürekli tekrarlayan soru şudur ;

 

 

EFT kaça kadar?

Mevcut durumda 17:00’den sonra EFT kabul etmeyen, yeni FAST sistemine entegre olan Bankalar 7 gün 24 saat para transferlerinizi yapabilecek.

Bu işe aranızda en çok kredi kartının evde unutan, yada kart kullanmak istemeyenler sevinecek.

Gittiğiniz işletmedeki kare kodunu bankacılık uygulamanıza okuttuğunuzda, aldığınız ürünün bedelini 1 2 saniye içinde karşı tarafa ulaştırabileceksiniz.

EFT transferi yaptığınızda kimi zaman 1, 2 saat, kimin zaman 3,4 saati bulabilen, EFT sisteminin arkasındaki parayı manuel hesaba alma süreci ortadan kalkarak, bekleme süreleri kaybolacak, insan müdahalesi olmadan transfere konu olan para anlık alıcı hesabına geçecek. Anlık ödeme teyidi alınabilecek.

Haftasonu para transferi yapamayan bir devir kapanacak.

Özellikle satıcının ekstra keyif alacağı bir durum…

 

 

Kolay adresleme sistemi, KOLAS, sayesinde kişinin telefonu emaili gibi bilgileri banka hesap bilgileri ile eşleştirilecek, bu sayede karşınızdaki kişinin emaili yada telefon numarası üzerinden de FAST sistemini kullanabileceksiniz.

Aslına bakarsanız EFT sistemi de adı üzerinde Elektronik transfer sistemi, manuelliği minimize etmeyi hedeflemiş bir sistem. Hali hazırda EFT sistemi üzerinde yapılan transferler de çok kısa sürelerde karşı bankaya geçmekte, yalnız bu transfer sonrası manuel kontroller yapıldığı için paranın alıcı hesaba geçmesi saatleri bulabilmekte.

Paranın kontrolü üzerindeki insan kontrolünü geri çekmek önemli bir adım.

Banka operasyonları üzerindeki yükü azaltacak, ama aynı zamanda daha az iş gücü istihdamını da doğurabilecek bir yol…

Tüm Bankacılık sistemini kökten değiştirecek, hatta her yerin kapalı olduğu ama sadece Bankaların açık olduğu tatil günlerinde Bankaları da tatile götürebilecek tam elektronikleşme yapılmış bir yol…

 

 

Acaba  geldi mi, gelecek mi, saat kaçta gelecek, gibi heyecanlı soru setinin birini daha hayatımızdan uğurlayacak bir yol…

Stres seviyesini insanı zinde tutan önemli bir etken, eskileri özleyen insanlar, aslında eskiden yaptıkları mücadeleleri özler…herhangi bir şeyi daha zor elde etmek çoğu zaman için daha çok tatmin doğurur.

Hayatımızda bir mücadele alanı daha kapanıyor, yeni bir konfor alanı açılıyor.

Dilerim finans dünyası ve insanlarımız bu yeni konfor alanından kazanacakları zamanı ve kaynağı doğru yerlere aktarır, içlerindeki mücadeleci ruhtan arınmazlar…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.