Milletvekili Ünal Demirtaş istihdam ve ihracat arttırılmalı..

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, 2022 yılı bütçesi ile ilgili olarak TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bir konuşma yaptı.

Siyaset Yayın: 04 Kasım 2021 - Perşembe - Güncelleme: 04.11.2021 14:38:05
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Takip EtGoogle News

CHP’li Demirtaş, tersaneler bölgesinden, BAKAP’ a, organize sanayi bölgelerinden enerji maliyetlerine, Filyos Endüstri Bölgesi’nden yatırım teşviklere kadar Zonguldak’taki sanayicilerin, KOBİ’lerin yaşadığı sorunları Sanayi Bakanı Mustafa Varank’a tek tek anlattı.

İLK SEÇİMDE İKTİDARIZ, BİZ ÇÖZECEĞİZ

Kötü yönetim nedeniyle giderek derinleşen büyük bir ekonomik buhran yaşandığına dikkat çeken Ünal Demirtaş; “Tek adam rejiminin yanlış politikaları nedeniyle KOBİ'lerimizin, sanayicilerimizin ve ekonomimizin yapısal büyük sorunları vardır. Zonguldak'ta da maalesef KOBİ'lerimizin, sanayicilerimizin, özellikle de gemi inşa sanayicilerimizin hâlâ çözemediğiniz büyük sorunları var. Siz bu sorunları çözmezseniz Sayın Bakan, biz önümüzdeki ilk seçimde iktidar olacağımızdan bu sorunları çözeceğiz” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti;

11 YILDIR TERSANELER İÇİN KILINIZI KIPIRDATMADINIZ

Türkiye'nin 3'üncü büyük tersaneler bölgesi Karadeniz Ereğli'de bulunmaktadır. 2004 yılında faaliyete geçen bölgede 12 tersane faaliyet göstermiştir. Tersanecilik sektörü, işsizliği bir sünger gibi emen emek yoğun bir sektördür. Kimyasal tanker, kuru yük gemisi, balıkçı gemileri, askerî gemi, yat ve römorkör inşa edilebilen bölgede 2008 yılında yan sanayisiyle birlikte 7 bin işçi istihdam edilmekteydi. Ereğli gemi tersanelerinde inşa edilen gemiler, Hollanda, Almanya, Kanada, İngiltere, Norveç gibi ülkelere ihraç edilirken 2009 yılında gemi ihracatında Ereğli tersanecileri Türkiye 1'incisiydiler, ihracat rekoru kırmışlardı ancak Ereğli gemi tersaneleri, 2009 yılında büyük bir krize girmiş ve on bir yıldır da bu kriz derinleşerek devam etmiş ve hâlâ çözülememiştir. Kriz sonrası, bölgede işsizlik ortaya çıkmış ve işçi sayısı şu anda 7 binlerden 800'lere kadar düşmüştür. Bölgede şu an 12 tersaneden sadece 2'si faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Tersanecilerimiz ve işçilerimiz, büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar ve hâlâ sorunları devam etmektedir. Peki bunun sebebi nedir? Bunun sebebi Ak Parti hükûmetlerinin Ereğli gemi tersanecilerine üvey evlat muamelesi yapmasıdır. Ereğli tersanelerinin krizden çıkması için, gemi üretiminin ve istihdamın artması için on bir yıldır kılınızı kıpırdatmadınız. On milyonlarca dolar yatırım yapılan bölgedeki yatırımlar, bugüne kadar âdeta çürümeye terk edilmiştir.

GEMİ İNŞAA SANAYİCİLERİNE ÖZEL TEŞVİK VERİLMELİ

Günümüzde Dünya Ticaret Örgütünün açıkladığı endekse göre konteyner ücretleri bir yılda yüzde 351 artmıştır, özellikle konteyner gemilerin fiyatları ise son bir yılda yüzde 120 artış vardır. Buna bağlı olarak dünyada gemi yapım talebinin arttığı bir süreçten geçmekteyiz. Ereğli'deki gemi inşa sanayicilerimiz de eskiden yaptıkları gibi üretmek, istihdamı artırmak ve ihracat rekorları kırarak ekonomimize katkı sunmak istemektedirler. Bu sebeple, Ereğli'deki gemi inşa sanayicilerimizin Çin, Güney Kore gibi ülkelerle rekabet edebilmesi için yatırım ortamlarının iyileştirilmesi ve önlerinin açılması gerekmektedir. Buna göre Ereğli gemi inşa sanayicilerine özel yeni bir model ortaya konularak, özel teşvik desteklerinin verilmesi gerekmektedir ancak bu şekilde gemi üretimini, ihracatını ve istihdamı artırabiliriz ve cari açığı düşürebiliriz.

BAKAP’A DESTEK VERİN

Bölgesel kalkınmanın en önemli desteklerinden biri de GAP, DAP, DOKAP gibi bölgesel kalkınma idareleri üzerinden yapılmaktadır. Bu sebeple Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Çankırı illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Projesi'nin ivedilikle de faaliyete geçmesi gerekmektedir. Zonguldak'taki ticaret ve sanayi odaları bir BAKAP planı hazırladılar ve BAKKA ve KUZKA idareleri eliyle 2020-2023 yıllarını kapsayacak 260 milyon TL'lik destek paketi önerisini Bakanlığınıza sundular. BAKAP, özellikle Batı Karadeniz'deki işletmeler ve sanayiciler açısından son derece önem taşıyan bir projedir. Bu proje hem bölgesel kalkınmaya ve istihdama katkı sunacak hem de Türkiye'de kalkınma istihdamına katkı sunacak bir projedir. Ama ticaret odalarımız, Bakanlığınızdan henüz bir yanıt alamadılar, bu nedenle Bakanlığımızın ivedi olarak BAKAP projesine destek vermesini ve BAKAP'ın faaliyete geçmesini bekliyoruz.

ENERJİ ALTYAPISI YETERSİZ, MALİYETLER YÜKSEK

Ereğli'deki gemi inşaat sanayicilerimizin, sadece onların değil, Zonguldak'taki tüm KOBİ'lerimiz ve sanayicilerimizin enerji maliyetlerindeki fahiş artışlardan ve elektrik altyapısındaki yetersizlikler nedeniyle yapılan elektrik kesintilerinin çok büyük şikâyetleri vardır. Bu sebeple öncelikle enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Yine, sanayicilerimize kesintisiz elektrik verilerek üretim ve istihdamın artması amacıyla Zonguldak'taki enerji altyapısının bir an evvel yenilenmesi için gerekli yatırımların ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz. Sanayicilerimizin ve Zonguldak'ımızın beklentisi bu yöndedir.

KDZ. EREĞLİ’YE 2’İNCİ OSB, ALAPLI’YA YATIRIM TEŞVİK

Ünal Demirtaş, TBMM Plan Bütçe Komisyonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Mustafa Varank’a şu soruları da yöneltti; “Zonguldak'ta da ilçe bazlı yatırım teşvik sistemi Gökçebey ve Kilimli ilçelerinde uygulanmaya başlandı. Ama bir eksiklik var, Alaplı ilçemizin de ilçe bazlı yatırım teşvik derecesinden yararlanmaması yanlış olmuştur. Alaplı ilçesinde yatırım teşvik derecesinin yükseltilmesini düşünüyor musunuz?
Ereğli ve Alaplı ilçelerimizi kapsayan Organize Sanayi Bölgesi yüzde 100 doluluğa ulaşmıştır. Bu sebeple Ereğli ilçemizdeki sanayicilerimizin ivedikle ikinci Ereğli karma organize sanayi bölgesi talepleri vardır bu yönde bir çalışmanız var mıdır? Varsa Ereğli'ye ne zaman ikinci OSB yatırımına başlanacaktır?

FİLYOS ENDÜSTRİ BÖLGESİ NE ZAMAN FAALİYETE GEÇECEK?

Zonguldak için ve Türkiye için son derece önemli olan bir projedir Filyos Projesi, millî projedir. Biz de bir an evvel faaliyete geçmesini talep ediyoruz ancak yapımı gecikmiştir. Sayın Bakan, Filyos Endüstri Bölgesi'nde bugüne kadar kaç şirket hangi sektörlerde yatırım yapmak için müracaat etmiştir? Kaçının talebini kabul ettiniz? Filyos Projesi'ndeki endüstri bölgesi yapımının yüzde kaçı bitirebilmiştir? Filyos Endüstri Bölgesi'nin ne zaman faaliyete geçmesini hedefliyorsunuz?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.