Ormanlı TBMM gündeminde..

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 7 Temmuz 2021 tarihinde Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’ndeki şiddetli yağmur nedeniyle ilçe merkezi ile belde ve köylerde yaşanan sel ve heyelanın oluşturduğu zararı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Siyaset Yayın: 23 Eylül 2021 - Perşembe - Güncelleme: 23.09.2021 14:40:32
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Takip EtGoogle News

CHP’li Demirtaş, daha önce de özellikle Ormanlı Beldesi’nde benzer şekilde sel felaketi yaşandığını hatırlattığı önergesinde şunları ifade etti:

YAPILAN YARDIMLAR YETERSİZ

“7 Temmuz 2021 tarihinde, Zonguldak’ın Kdz. Ereğli İlçesi’ne yağan şiddetli yağmur nedeniyle, ilçe merkezi ile belde ve köylerde sel ve heyelan yaşanmıştır. 

Kdz.Ereğli’nin Toyfanlı, Bakırlık ve Kızılca Köyleri’nden geçen dereler taşmış bu köylerde bulunan çok sayıda evde, taşkın sebebiyle maddi hasar oluşmuştur. Ancak yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen yer Ormanlı Beldesi olmuştur. Ormanlı Beldesi’nde 7 Temmuz 2021 tarihinde meydana gelen yağışta, iki ayrı dere taşmış, beldede çok sayıda ev, iş yeri, araç ve kamu tesisi zarar görmüştür.

Zonguldak Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce verilen bilgilere göre; Kdz .Ereğli İlçesi, Ormanlı Beldesi’nde 65 iş yeri ve 4 konut selden etkilenmiştir.

Zonguldak Valiliği tarafından Ormanlı Beldesi’ndeki kamu tesislerinin(kanalizasyon, menfez, içme suyu, yol ve istinat duvarının)asgari düzeyde çalışabilir hale getirilmesi için İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan 765.036,15 TL Afet ve Acil Durum Faaliyetleri Ödeneği talep edilmiştir. Ancak İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kamu tesislerinin asgari düzeyde çalışabilir hale gelmesi için 500.000 TL ödenek ayırılmasının uygun görüldüğü belirtilmiştir. Ev ve iş yeri zarar gören vatandaşlara ise zararlarını giderecek miktarda ödeme yapılmamıştır. İş yeri zarar gören sınırlı sayıda esnafa, kamudan toplam 4 bin 500 liralık ödeme yapılmıştır. Bunun dışında da başka bir ödeme yapılmayacağı söylenmiştir. 4 bin 500 liralık bu ödemeler ise ancak esnafın dükkanlarına dolan çamuru temizlemeye yetmiştir. Oysa Ormanlı Beldesi’nde sel ve heyelan nedeniyle zarar gören iş yerlerinin çoğunda, değeri milyonları bulan stok malzemeler de önemli oranda zarara uğramış, büyük kısmı kullanılamaz hale gelmiştir. Bu durumda esnafın kendilerine yapılan 4 bin 500 liralık yardım ile uğradıkları zararın telafi edilmesi mümkün değildir.

TAŞKIN TESİSİ YAPILMALI

Bunun yanında Devlet Su İşleri 23.Bölge Müdürlüğü tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne, 05.08.2021 tarih ve “Zonguldak İli, Kdz. Ereğli İlçesi, Ormanlı Beldesi, Ormanlı Deresi, Cuma Deresi, Karakoçlu Deresi Taşkın Koruma İnşaatı İşi Ek Yatırıma Alınması” konulu bir dilekçe yazılmış ve “ 07.07.2021 tarihinde Zonguldak İli, Ereğli İlçesinde meydana gelen taşkın sebebiyle ev ve iş yerlerinde hasar meydana gelmiştir. Hazırlanan taşkın raporunda; İlçenin tekrarlanması muhtemel taşkınlardan zarar görmemesi için Zonguldak İli Ereğli İlçesi Ormanlı beldesi Ormanlı Deresi, Cuma Deresi, Karakoçlu Deresi Taşkın Koruma İnşaatı işinin önem arz ettiği ifade edilmekte olup, ayrıca taşkın tesisinin yapımı için yerel siyasetçilerden ve yöre halkından yoğun talep gelmektedir. Söz konusu iş kapsamında Ormanlı Deresi’nde 165 m beton kanal,1 adet tersip bendi ve duvar üstüne korkuluk, Cuma Deresi’nde 330 m beton kanal ve duvar üstüne korkuluk ve Karakoçlu Deresi’nde 1 adet tersip bendi yapılacaktır. Bu itibarla “Zonguldak İli Ereğli İlçesi Ormanlı Beldesi, Ormanlı Deresi, Cuma Deresi, Karakoçlu Deresi Taşkın Koruma İnşaatı” işinin 15.000.000 TL bedel ile 2021 Yılı Ek Yatırım Programına dahil edilmesi ve Bakanlık makamından izin alınarak ihalenin gerçekleştirilebilmesi için 10 ödeneğinin temin edilmesi” talebi iletilmiştir.

VATANDAŞIN ZARARI KARŞILANACAK MI?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)7 Temmuz 2021 tarihinde, Kdz. Ereğli’nin Ormanlı Beldesi’nde, yağan yağmurun sel felaketine dönüşmesinin nedeni nedir?

2)Daha önce de Ormanlı Beldesinde benzer sel felaketleri yaşanmış idi. O sel felaketlerinden sonra  olası sel felaketlerini önlemek için yeterli önlemler alınmamasının  ve gerekli yatırımların yapılmamasının sebebi nedir?

3)Ormanlı Beldesi’ndeki sel felaketinden sonra konut ve iş yerlerinde oluşan hasar tespit çalışmaları tamamlanmış mıdır?

4)Eğer hasar tespit çalışmaları tamamlandıysa; Ormanlı Beldesi’nde yaşanan sel felaketi nedeniyle 4 konutta oluşan toplam maddi zarar ne kadardır? Bu evlerden kaçı oturulamaz durumdadır? Oturulamaz durumda olan evlerde ikamet eden vatandaşlarımızın barınma ve diğer ihtiyaçları kim tarafından ve nasıl karşılanmaktadır?

5)Yaşanan sel nedeniyle evleri zarar gören vatandaşlarımıza önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle maddi olarak yapılan yardım ne kadardır?

6)Eğer hasar tespit çalışmaları tamamlandıysa; Ormanlı Beldesi’nde yaşanan sel felaketi nedeniyle önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle,65 iş yerinde oluşan toplam maddi zarar ne kadardır?

7)Önergenin cevaplandığı tarih itibariyle iş yerleri selden zarar gören vatandaşlarımıza ilk etapta AFAD ve Kaymakamlık tarafından ödenen toplam  4 bin 500 liralık yardım dışında, maddi yardımda bulunulmuş mudur?

8)Eğer başka bir maddi yardımda bulunulmadıysa; dükkanlarındaki mevcut malları ve stok malları kullanılamaz hale gelen çok sayıda esnafa, bu zararlarını giderecek şekilde bir ödeme yapılması planlanmakta mıdır?

9)Kdz.Ereğli İlçesi’nde Toyfanlı, Bakırlık ve Kızılca Köyleri’nde her biri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç ev ve kaç iş yeri selden zarar görmüştür? Bu köylerde oluşan zarar ne kadardır? Bu zararın giderilmesi için vatandaşlarımıza önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle yapılan maddi yardım miktarı ne kadardır?

10)Önergenin cevaplandığı tarih itibariyle, sel nedeniyle zarar gören tüm vatandaşlarımıza kamudan toplam ne kadar yardım yapılmıştır? Bu yardım sizce yeterli midir? Sel felaketi nedeniyle mağdur olan, zarara uğrayan vatandaşlarımızın tüm mağduriyetleri giderilmiş midir? Giderilmediyse sebebi nedir?

11)Zonguldak Valiliği tarafından Ormanlı Beldesi’ndeki kamu tesislerinin(kanalizasyon, menfez, içme suyu, yol ve istinat duvarının)asgari düzeyde çalışabilir hale getirilmesi için talep edilen  765.036,15 TL’lik ödenek talebi neden uygun bulunmayarak 500.00 TL’ye düşürülmüştür?

12)İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kamu tesislerinin asgari düzeyde çalışabilir hale gelmesi için 500.000 TL’lik ödenek Zonguldak Valiliği’ne gönderilmiş midir? Gönderilmediyse ne zaman gönderilecektir?

13)Devlet Su İşleri 23.Bölge Müdürlüğü’nün, 05.08.2021 tarih ve “Zonguldak İli, Kdz. Ereğli İlçesi, Ormanlı Beldesi, Ormanlı Deresi, Cuma Deresi, Karakoçlu Deresi Taşkın Koruma İnşaatı İşi Ek Yatırıma Alınması” ile ilgili talebi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmiş midir? Eğer bu talep kabul edildiyse; ek yatırım kapsamında yapılacak, kanal, tersip bend ve duvar üstü korkuluk yapımlarına ne zaman başlanacaktır?

14)Ormanlı Beldesi’nde, yoğun yağışların sele dönüşmemesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için Bakanlık olarak bundan sonra neler yapacaksınız? Ormanlı da benzer sel felaketlerinin yaşanmaması için gereken tedbirler alınacak mıdır? Seli önlemek için gereken yatırımlar hızla yapılacak mıdır?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.