“Sendikanın olduğu yerde kayıt dışı olmaz!..”

Ekonomi Yayın: 12 Nisan 2019 - Cuma - Güncelleme: 12.04.2019 13:42:59
Editör - Muharrem YOKARIBAŞ
Okuma Süresi: 12 dk.
Takip EtGoogle News

Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Çünkü sendikanın olduğu yerde, kayıtdışı olmaz. Bir yerde sendika varsa, bilin ki orada kayıtdışı yoktur. Sendika, çalışma hayatını zehirleyen kayıtdışının panzehiridir. Onun için, kim sendikalara karşı çıkıyorsa, bilin ki onun aklında kayıtdışı çalışmak vardır” dedi.

Uludağ Üniversitesi ve Türk Metal Sendikası işbirliğiyle düzenlenen 6. Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde AKADEMEK Öğrenci Kurultayı Karadeniz Ereğli Gülüç Büyük Anadolu Otel’de başladı.

Kurultayın açılış seremonisine Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve Türk Metal Yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Hakan Yeşil ve GMİS Yönetim Kurulu üyeleri, Erdemir temsilcileri, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Alper, akademisyenler, öğrenciler ve Erdemir çalışanları katıldı.

Kurultayın başlangıcında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Uludağ Üniversitesi Tanıtım Filmi, Türk Metal Marşı klibi ve önceki kurultay süreçlerinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, Türk Metal’in sadece Türkiye’nin en büyük, dünyanın en güçlü sendikalarından biri değil, aynı zamanda, yaptığı çalışmalarla, ortaya koyduğu yeniliklerle ilklerin sendikası olduğunu belirtti.

Türk Metal’in Sendikal yaşamda aklınıza gelebilecek tüm yeniliklerin hemen hemen hepsini, Türk Metal gerçekleştirdiğini ve ortaya koyduğu vizyonla, üstlendiği misyonla, çağdaş bir sendika kimliği kazandığını belirten Kavlak şöyle dedi:

“İşte bugün bizi bir araya getiren AKADEMEK de, içeriğiyle, yapısıyla, organizasyonuyla Türk sendikacılığında bir ilktir. Bir işçi sendikasıyla üniversitelerin, böylesine bir etkinlikte bir araya gelmesi, Hem de böylesine kurumsallaşması,sadece Türkiye’de değil, Dünya için de bir ilktir. Altı yıl önce, sizlerle birlikte bu yola çıkarken, inanın çok inançlıydık, geleceğimize, yani gençlerimize, sonuna kadar inanıyorduk. Geleceğimize yatırım yapıyorduk. Bunun için de, önümüzde büyük bir önderimiz, rehberimiz vardı. O rehber, Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. İşte biz, En büyük eserim dediği Cumhuriyeti, Gençlere hatta çocuklara emanet eden, Bu büyük liderin izinden yürümeye çalışıyoruz. Ne mutlu onun izinden yürüyenlere, Onun yolundan ayrılmayanlara. Ne mutlu size, ne mutlu bize, Ne mutlu hepimize.”

“SENDİKA ÖNYARGISINI ORTADAN KALDIRDI…”

Kavlak, bu nitelikte bir toplantının dünyada başka örneği olmadığını belirterek kurultayların düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kavlak şöyle konuştu:

“Daha önceki yıllarda, bu etkinliğe katılan arkadaşlarınızın çok büyük bölümü, mezun oldu, hayata atıldı. Hala onların bir kısmıyla temasımız sürüyor. Bu bizi mutlu ediyor. Ama asıl mutlu olduğumuz şey, bu kardeşlerimizin bize söylediği şeylerdir. AKADEMEK’i yaşamış, burada bulunmuş bütün genç kardeşlerim, bu etkinliğin, onların öğrenme sürecinde önemli bir boşluğu doldurduğunu söylüyorlar.Hemen hemen hepsi, sendikalara, sendikacılara, hatta sendikal mücadeleye karşı önyargılarının ortadan kalktığını, artık sınıf mücadelesine, emek davasına daha farklı gözlerle baktıklarını söylüyorlar. Bu sözleri duymak bizi inanın çok mutlu ediyor. Sendikalara, sendikacılara karşı yürütülen bütün olumsuz kampanyalara, kara propagandaya rağmen, bize inanan, güvenen, sendikaları emek mücadelesinin kaleleri olarak gören genç arkadaşlarımızın varlığı, bizim geleceğe daha güvenle bakmamıza neden oluyor.Bu etkinliğe katıldığında, sendika sözcüğünü bile kullanmaktan tereddüt eden, hayatında bir sendikanın kapısından girmemiş kardeşlerim, daha sonra gelip Türk Metal’de staj yapıyor. Sadece o da değil, bu etkinliğe bile çekinerek katılan çok sayıda arkadaşımız, daha sonra bizim başka etkinliklerimizde de yer alıyorlar. Kadın İşçiler Büyük Kurultayı’na, Avrasya Genç İşçiler Kurultayı’na katılıp O etkinliklerimizde görev alıyorlar. Birlikte güzel işler yapıyoruz.”

“BUNLARLA MÜCADELE EDİN!”

Tüm öğrencileri eğitim hayatlarının sonunda staj yapmak üzere Türk Metal’e beklediklerini ifade eden Kavlak, “Bilmeyenler için de şunu söyleyeyim: Türk Metal’de staja başladığınızda, önce işe girişlerinizi, yani sigorta başlangıcınızı yapıyoruz. Ayrıca, bizdeki, asgari ücretin üçte biri olan staj ücretini değil, İşe giriş ücretini veriyoruz. Hepinizi bu koşullarda bekliyoruz” dedi.

Türk Metal Genel Başkanı şöyle devam etti:

“Bir süre sonra mezun olacaksınız. Sonra da iş hayatına atılacaksınız. Ya bir sendikada çalışacaksınız ya da sendikalarla çalışacaksınız. Müzakere masasında, belki bizim yanımızda oturacak, belki de karşımızda olacaksınız. Ancak sevgili kardeşlerim, nerede, nasıl, hangi konumda olursanız olun, haktan hukuktan yana taraf olun.En yüce değer kabul ettiğimiz emekten yana olun. Bütün dünyada kabul edilen en temel insan hakkı, yaşama hakkıdır. Ancak gelin görün ki Türkiye’de sadece geçen yıl 2100 kardeşimizi kaybettik. Yani her gün neredeyse 6 emekçi kardeşimiz, iş kazasında hayatını kaybediyor. Hem de çok basit, çok düşük maliyetli tedbirlerle önlenebilir iş kazalarında ölüyorlar. Binlercesi de yaralanıyor, sakatlanıyor, çalışamaz hale geliyor. Yarın inşallah çok önemli görevler alacaksınız. Önemli makamlarda bulunacaksınız. Belki de bu salondan bir çalışma bakanı, bir yüksek bürokrat,önemli bir işveren çıkacak. Oralara geldiğinizde, bugünü unutmayın. Bugün ben sizlerden, sadece ailesinin, çoluğunun çocuğunun rızkı için çalışırken, iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimizi unutmamanızı istiyorum. Üç kuruşluk bir halat alınmadığı için inşaatlardan düşenleri, basit önlemler alınmadığı için ezilenleri, işten çıkarken serviste boğulan kadın emekçileri, Esenyurt’ta naylon çadırda yanan inşaat işçilerini, iki liralık kısa devre sigortası alınmadığı için, elektrik çarpmasıyla hayatını kaybedenleri unutmayın, unutturmayın istiyorum. Bunları bir kader olarak görüp, arkasını dönüp gidenlere müsaade etmeyin. Bunlara karşı çıkın. Bunlar artık düpedüz iş cinayetleridir. Bunlarla mücadele edin. Yeter deyin. Dur deyin.”

“SİZ YOKSANIZ BİZ BİR EKSİĞİZ”

Türk Metal Sendikası olarak işyerinde cinsiyet ayrımcılığına karşı çıktıklarını dile getiren Türk Metal Genel Başkanı öğrencilerden faaliyetlerine destek istediği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Sizden de bize destek vermenizi istiyoruz. Sesinizi sesimize, gücünüzü gücümüze katmanızı istiyoruz. İşte o zaman hak kazanır, İşte o zaman hukuk kazanır. İşte o zaman Biz kazanırız, biz kazanırız. Her zaman biz kazanırız. Peki. Elleri küçük, hassas işlere daha yatkınlar diye, 10-11 yaşındaki çocukların çalıştırılmasına, Okul yerine çalışmaya zorlanmalarına ne demeli? Bu, onların kaderi olabilir mi? Olamaz. Olmamalı. Sizden, Çocuk işçi sorununa karşı da duyarlı olmanızı bekliyorum. İş güvencesine sahip çıkmanızı, bunu her platformda savunmanızı istiyorum. İşçilerin çok büyük bölümünün iş güvencesinden yoksun olmalarına, İş olunca çalışmalarına, olmayınca işsiz kalmalarına, karşı olmanızı bekliyorum. Biz Türk Metal olarak, bu bizim kaderimizi olamaz, emekçinin kaderi bu olamaz diyoruz. Biz, Allahın yarattığı en değerli varlık olan insan, üç kuruşluk kâra kurban edilemez diyoruz. Ve eğer bu kader değilse, biz bu gidişi durdurabiliriz diyoruz. Sizi de, bu haksızlığa, bu adaletsizliğe karşı çıkmaya çağırıyoruz. Karşı çıkın. Göreceksiniz ki, yalnız değilsiniz. Siz de haktan hukuktan yana olanların arasına katılın. Siz yoksanız, biz bir eksiğiz demektir. Siz de aramıza katıldığınızda, tam olduğumuzda, bilin ki o zaman biz kazanırız, bundan hiç kuşkumuz olmasın.”

“SENDİKANIN OLDUĞU YERDE KAYITDIŞI OLMAZ!”

Kavlak, Türk Metal’in örgütlendiği yerde iş kazası oranının sıfıra yakın olduğunu, çocuk işçi çalıştırmanın lafını bile ettirmediklerini, iş güvencesi olduğunu, çalışanın rızkının işverenin iki dudağı arasında olmadığını ifade ederek şu görüşlere yer verdi:

“Bizim hedefimiz bellidir. Biz, kayıtdışına karşı mücadele ediyoruz. Kayıtdışı ekonominin, her türlü belanın kaynağı olduğunu biliyoruz. Oralarda iş güvencesi yoktur, sigorta, sağlık sigortası, tazminat yoktur. Ama oralarda çocuk işçiler vardır. İş cinayetleri vardır. Ölen, yaralanan, sakat kalan işçiler vardır. Başta cinsiyet olmak üzere her türlü ayrımcılık vardır.Ne yoktur? Sendika yoktur. Sendika. Çünkü sendikanın olduğu yerde, kayıtdışı olmaz. Bir yerde sendika varsa, bilin ki orada kayıtdışı yoktur. Sendika, çalışma hayatını zehirleyen kayıtdışının panzehiridir. Onun için, kim sendikalara karşı çıkıyorsa, bilin ki onun aklında kayıtdışı çalışmak vardır. Onun aklında, İnsan emeğini sömürmek, Çocukları köle gibi kullanmak, kadınları insan vasfından çıkarmak vardır. Vergi kaçırmak, devlete karşı olan bütün yükümlülüklerden kaçmak vardır. Yani kısacası, bizim, hepimizin, ülkemizin geleceğini çalmak vardır. İşte sizi, bu hastalıklı zihniyetle mücadele etmeye çağırıyorum. Eğer bu bataklığı kurutabilirsek, bu zihniyeti yenebilirsek, bilin ki, bu güzel vatanı, gerçekten bir cennete çevirebiliriz. Ve inanın bu bir hayal değildir. Yeter ki siz, haktan hukuktan yana olun.”

ALPER: “KURULTAYIN RUHUNA EN ÇOK UYAN YER EREĞLİ”Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Alper ise kurultayın hazırlanmasında işbirliğinin önemine dikkat çektiği konuşmasında Ereğli’nin kurultay için seçilmesine açıklık getirdi.

Alper, “Doğrusunu söylemek lazımsa, ilk yıl Türk Metal sendikasının böyle bir tesisi olması burada düzenleme sebeplerinden ilkini oluşturdu. İkincisin Ankara’da yaptık. Fakat Ankara’da yaptığımız zaman şunu anladık. Bu kurultayın özü bakımından düzenlenme yeri Ereğli. Ereğli bir liman kenti ama Ereğli’yi bu kurultay bakımından anlamlı kılan Erdemir. Ona değer kadar Erdemir. Bütün Zonguldak maden işçisi. Dolayısıyla bu toplantıdan sonra, arkadaşlarımızın ulaşma zorluğuna rağmen, kurultayın ruhuna uygun olduğu için Ereğli’yi tercih ettik” diye konuştu.

ÇORUMLUOĞLU: “ZONGULDAK DEMEK EMEK DEMEK”

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Zonguldak’ın, madenci, işçi, emek demek olduğunu ifade ederek, “Kamu olarak bize düşen görev, gerek madenlerimiz gerekse güçlü bir kuruluşumuz olan Erdemir, buralardaki işçilerin çalışma standartlarını ve yaşam güçlerini arttırmak için bizler de kaymakamlık olarak elimizden geleni yapmalıyız. Eğer Erdemir işçisi gülüyorsa Zonguldak mutlu. TTK’da çalışan işçimizin yüzü gülüyorsa Zonguldak mutlu. Sizlerin yüzü gülüyorsa, biz sizlere hizmet eden kamu bürokrasisinin yüzü gülüyor” dedi.

Kurultay açılışında Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş da bir selamlama konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından kurultaya katılan öğrenciler, verdiği katkılardan ötürü Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a teşekkür plaketi verdi. Türk Metal üyesi Erdemir işçileri de Erdemir’de çalışan işçilerin genel başkan hakkında duygu ve düşüncelerinin toplandığı bir kitabı Genel Başkan Kavlak’a takdim etti.

Kurultay, açılış seremonisinin ardından başladı. 11-14 Nisan tarihlerini kapsayan kurultayda,Endüstri ve Sendikalar, Sendikal Örgütlenme, Sendikal Örgütlenmede Özel Konular, Emek-İş Genel Değerlendirme başlıkları altında gerçekleştirilen oturumlarda çeşitli konuşmacılar sunumlar gerçekleştirecek.

14 Nisan Pazar günü sona erecek kurultaya, Türkiye’nin 27 üniversitesinden Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencileri katılıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.