Çevre felaketi ile yüz yüzeyiz!...

Kdz. Ereğli Çevre Platformu Sözcüsü ve Gönüllüsü Çevreci Çetin Yılmaz, sosyal medyadan Zonguldak, Ereğli ve Alaplı’da, yaşanabilecek çevre felaketlerine karşı kamuoyu oluşturmak için siyasiler, odalar, STK’lar ve gazetecilere birlik çağrısında bulunarak, ‘Yaşadığımız kent kimliğimizdir. Yaşadığımız çevre ile varız. Kentimize ve kendimize sahip çıkalım’ dedi...

Gündem Yayın: 25 Nisan 2021 - Pazar - Güncelleme: 25.04.2021 22:51:33
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Takip EtGoogle News

Kdz. Ereğli ve Alaplı sınırında cüruf tesislerine niçin karşı çıktıklarını bir bir anlatan Çetin Yılmaz’ın açıklaması şöyle;

'Gelişmeler ve süreç, Alaplı ve Kdz. Ereğli sınırının kesiştiği yerde bir göl, kavak dere, ve köylülerin içme ve kullanma sularının olduğu yer altı su kaynakları var. Alaplı Osmanlı Köyü ve Kdz. Ereğli Kıyıcak KöyüKavak Dere Sokak sınırları içerisinde yıllar önce bir taş ocağı işletmesi kurulmuş. Köylüler karşı çıkmış, dava açanlar olmuş ama başlarına taş yağmayı durduramamışlar.

Kentimize ve kendimize sahip çıkalım.

Taş ocağı işletmesi sırasında bitişikte olan, Kavak derenin yatağı taş ocağı tarafından değiştirilmiş. Bölge yer altı ve yer üstü su ıslah alanı olduğundan dolayı, taş ocağından dolayı oluşan çukur yıllar sonra su sızıntıları, dip suları, dereden sızan sular ile bir göl haline gelmiş. Doğa kendisini bir şekilde tamir etmeyi başarmış.

Diğer göller nasıl oluşmuş ise Kavak Dere bitişiğindeki göl, 10 yıl içinde kendisini var etmiş. Gölün ve Kavak derenin, su kuyularının olduğu bölge, Devlet Su İşleri'ne sorduğumuzda, 'Su ürünleri ıslah alanı' olarak kayıtlı olduğu cevabını alıyoruz. Cevapların altına önemli bir not düşüyorlar. ‘Bu alanlara dokunulması, tahrip edilmesinin cezai sorumluluğu vardır’

Kavak Dere ve gölde balıklar yaşıyor

Aynı kurumun, cüruf için yapılan projeye gönderdiği yazısında bu gölün DSİ gözetiminde boşaltılacağı belirtilmektedir. Aynı kurumdan iki ayrı görüş çıkıyor. Vatandaşa farklı, projeyi yapanlara farklı görüşler. Kavak Dere ve gölde balıklar yaşıyor. Göl ve Kavak Derenin olduğu bölge Zonguldak, Bartın, Karabük 1/1000 ölçekli güncel planda 'İncivez doğal tabiat parkı' olarak geçiyor. Gölün olduğu bölgede fındık ile geçinen beş köyde, toplam 6-10 bin dönümlük fındık tarlaları var. Göl ve derenin olduğu alan, Osmanlı Köyü sınırları içinde, Kdz. Ereğli İncivez Köyüne sınır diğer köylere kuş ucumu 500 ile 1000 metre mesafededir, Alaplı siteler semtine kuş ucumu 500 metre mesafededir.

Çevre Bakanlığı ÇED’e gerek yoktur kararı vermiş

Kavak dere denize dökülüyor. Göl ile derenin kesiştiği yerin, deniz ile kuş uçumu mesafesi 500-600 metredir. Göl boşaltılacak, yer altı su kuyularının üzerine ve kavak derenin yatağına, cüruf ve 49 çeşit atık geri kazanım tesisleri kurulacak. Gölde, Kavak dere ve yer altı sularının Alaplı ve Ereğli tarafından bir tane tesis kurulması planlanıyor. Her iki tesis içinde Çevre Bakanlığı ÇED’e gerek yoktur kararı vermiş. Alaplı sınırlarında kalan tesis köy sınırları içinde kaldığından dolayı imar ve ruhsat işlemleri Zonguldak İl Özel İdare'nin sorumluluk alanında kalıyor.

Alaplı'daki tesise İl Genel Meclisindne imar izni

Kdz. Ereğli tarafında yapılacak olan tesisler Kdz. Ereğli Belediyesi sınırları içerisinde kalıyor. Alaplı’daki tesislere Zonguldak İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisinde imar izni verdi. İmar izni için CHP Zonguldak İl Genel Meclisi grup olarak ret, AKP İl Meclis Üyeleri kabul oyu verdi. İl Genel Meclisi ve İl Özel İdare'nin imar iznine 28 köylü adına Av. P. Mine Yılmaz idare mahkemesine bir dava açtı. Yeni oluşan gelişmeler ve deliller göz önünde bulundurularak yeni bir dava daha açıldı. Yargı süreci devam ediyor. Yürütmenin durdurulması talebi için kararın açıklanmasını bekliyoruz.

Ereğli'den, Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava

Kdz. Ereğli Belediye sınırları içinde yapılması düşünülen tesisler için 3 Mart 2021 tarihinde Çevre Bakanlığı İnternet sitesinde ÇED’de gerek yoktur kararı ilan edilerek Kdz. Ereğli Belediyesi’ne tebliğ edildi. Kdz. Ereğli Belediyesi adına, Av. Yakup Okumuşoğlu kararın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Süreç devam ediyor. Bizim itiraz ve dava açma hakkımızın doğması için Zonguldak İl Çevre Müdürlüğü ve Zonguldak Valiliğinin internet sitesinde duyurular bölümünde yayınlanması gerekiyordu.

Her iki kurum da henüz yayınlamadı. Valilik panosunda ilan tarihi olmayan bir duyuru yayınlandı. İlanın tarihsiz olduğunu fotoğraflar ile belgeledik. Hukuki bir durum yaratmıyor. Halkın ve itiraz edenler bilerek ya da bilmeyerek yanıltıldı. Bu İlan için bir dava açma hazırlığı devam ediyor.

Karşı çıkma başlıklarımız:

-Bölge, tarım alanıdır tarım yapılamaz hale gelecektir.

-Toprağa karışan atık sızıntıların temizlenmesi mümkün değildir.

-Su ürünleri ıslah alanıdır, yer altı ve yer üstü su kaynakları tehlikededir,

-49 çeşit atık ve cüruf işlenme sürecinde toprak, su ve hava yoluyla doğaya karıştığında doğal hayat ve tüm canlılar için geri dönülemez tahribatlar yapacaktır.

-Kdz. Ereğli ve Alaplı arasındaki plajlar bölgesi kullanılamaz duruma gelecek, deniz canlılarına zarar verilecektir.

-Yerleşim bölgeleri yaşanmaz duruma gelecektir. 

Karabük’te cüruf tesislerinde çalışan 130 işçi kurşun ve cıva sızıntılar nedeniyle zehirlenmiştir. Yaşanan bu tehlikeyi tarif etmesi bakımından bu örnek önemlidir. Atık geri kazanım tesisleri, tam izole edilmeden arıtma alt yapısı olmayan tüm alanlarda tehlikelidir. 

Son gelişmeler; 

imar izni ve ruhsat almadan tesis inşa etmiş

Kdz. Ereğli Belediye sınırlarında ÇED gerekli değildir kararı aldıran ROJ Metal, Kdz. Ereğli Belediyesi’nden, imar izni ve ruhsat almadan tesislerin önemli bir bölümünü inşa etmiş. Erdemir’den cüruf taşıyor ve kısmen çalışıyor. Kdz. Ereğli Belediyesi’ne yapılan şikayetler sonucu zabıta 2 kez çalışmayı durdurdu. İmar ve ruhsatı olmayan bir işletmeyi çalıştırmak veya çalıştırmamak Kdz. Ereğli Belediye Başkanı’nın sorumluluğu ve yetkisindedir.

Kdz. Ereğli Belediyes'ne, bunlara karşı çıkın!...

Cüruf tesisleri için meclis toplantılarında sesini en sona kadar çıkaran, karşı çıkan belediye başkanının sessizliği bizleri şaşırtmaktadır. Kdz. Ereğli Belediyesi'ne sesleniyoruz! Karşı çıkın, yetkinizi kullanın. Bizler ekoloji dostları ve Kdz. Ereğli halkı sizleri destekleyecektir. Hukuksuz bir şekilde çalışan Roj Metali durdurmak için yasanın sizlere verdiği yetkiyi, Ereğli halkı adına lütfen kullanın.

Gölün boşaltılması girişimi  Alaplı'da durduruldu

Alaplı sınırı içinde yapımı düşünen tesisler için hukuki süreç devam ediyor. Geri dönüşüm tesislerini kuracak olan şirketlerin yakınları, Alaplı'da karşı çıkan köylüleri ve ekoloji dostlarını zaman zaman taciz ettikleri oluyor. Mahkeme süreci devam ettiği halde iftar saatinde dozerler ile gölün duvarlarını yıkıp göl sularını boşaltmaya yeltenmişlerdir. Süreç sıkıntılı, cüruf ve 49 çeşit atık geri kazandırılmak için uğraşan şirketler sabırsız. Gölün boşaltılması girişimi bizler, bölge halkının, avukatlarımızın ve sosyal medya şikayetleri sonucunda Alaplı Kaymakamlığı tarafından şimdilik durduruldu.

Zonguldak Kamuoyuna!...

Alaplı’da çevre katliamına dur demelerini umuyoruz

Kdz. Ereğli ve Alaplı’da bir çevre felaketi ile yüz yüzeyiz. Muhtemel yaşanacak çevre felaketleri, siyasetler üstü bir durumdur. Zonguldak İl Genel Meclisi oylamalarında AK Partili Zonguldak İl Genel Meclis Üyeleri, bu çevre katliamına tamamı evet oyu kullanmıştır. Evet oyu kullanan Zonguldak İl Genel Meclisi Üyelerini, Kdz. Ereğli ve Alaplı halkı adına bu tavırlarından vaz geçmeleri için bir yöntem olarak yeniden oylama yaptırıp, Alaplı’daki çevre katliamına dur demelerini umut ediyoruz.

Kdz. Ereğli ve Alaplı halkı adına sorumluluğa davet 

Başta bölge milletvekilleri olmak üzere, tüm siyasi partilerin il ve ilçe örgütlerini halka ve seçmenlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sivil Toplum Örgütleri, sendikalar, Ticaret ve Sanayi Odaları, meslek örgütleri, muhtar derneklerini, muhtarları, yerel gazeteleri, dijital medya araçlarını Kdz. Ereğli ve Alaplı halkı adına sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Yaşadığımız kent kimliğimizdir. Yaşadığımız çevre ile varız. Kentimize ve kendimize sahip çıkalım.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.