14 Nisan 2020 - Salı

Bu yazıyı okuyan, bugünleri unutmasın!

Yazar - Muharrem Yokarıbaş
Okuma Süresi: 6 dk.
Muharrem Yokarıbaş

Muharrem Yokarıbaş

grafikreklamajansi@gmail.com - 05377026700
Takip EtGoogle News

Uzun süredir “EvdeKal”'maya çalışan birçok esnafımız, birçokta orta gelirli  vatandaşımız var. Zorunlu işinden ayrılan ya da istemeyerekte olsa işçisini işten çıkarmak zorunda kalan işletme sahipleri de var. Yani boşta kalan işçiler var. Günübirlik çalışan işçiler var.  Parasız insanlarımız var. Akşama yemek için ne bulabilirim evdekilere diyen babalar, çocuklarımın karnını nasıl doyurabilirim diyen anneler var. Türkiye gibi Ereğli esnafının bir çoğu ve vatandaş sağ duyarlılığını kullanarak evlerinde kalmaya, direnmeye çalışıyor.

Nasıl direnmeye çalışıyor?

Ülkemizde birçok vatandaşımız gibi Ereğli’de Covid-19 karşı mücadelede milli ruh içerisinde tüm sıkıntılara göğüs germeye çalışıyor. Adeta bir Filistinli çocuk gibi sapanla mücadele verir gibi veriyorlar savaşını. Nasıl mı? Zaten Covid-19 dan evvelde esnaf zorlu bir ekonomi sınavından geçiyordu. 2008’den bugüne ardı sıra gelen etkenlerden dolayı, piyasalarda daralma olmuş adeta para oynamaz hale gelmiş, simitçiden bile borç yaparak simit alan bir çok esnafımız oluşmuş. 2020’de günümüzde birde Corona belası baş göstermiş.  Esnaf zaten sıkıntıda. Bin bir sıkıntısı bulunan bu sağ sağduyulu esnaf gerek yasa gereği gerek gönüllüklük hesabı, halen evde kalarak Covid’e karşı çağrıya kulak vermiş ve bir milli mücadele içerisine girmiş, direnen bir esnafımız var.

Birde fırsatı kollayan kesim var…

Böylesine insanların en kötü ruh halini, sosyal düzenini bozan bir düşmanla Covid-19 ile savaşırken, bundan kazanç elde etmeye çalışan, simsarlarımızda var.  3 kuruşluk malzemeyi 150-200 kuruşa satan mı dersin? Ya da evinde bin bir nevale, kasasında ömrü kadar yetecek parası varken daha da daha da kazanma hırsına bürünüp onlarca işçisini sokaklara salan mı? Dondan maske, sudan dezenfektan yapmaya çalışan taklacılar mı? Yani Hep bana banacılar? 

Peki nerede bu hep bana hep banacılar? Gizli amel peşinde koşanlar hariç?

Yıllarca dişinizle tırnağınızla kazandınız ya da kolay kazançla bilemem ama nasibini veren Allah, Ya kulum! yürü diyen de  Allah. Buna da boynum kıldan ince. Malınızda pulunuzda da  gözüm yok  Allah daha çok versin. Versin dee! Ya ufacıkta minnetiniz olsun, vefanız olsun be kardeşim. Neredesiniz bu zor günlerde. Gazeteciyim biliyorum. Yol tutmuş rahatı yerinde bir kesim esnafımız var. Düğünde, bayramda, siyasette hep öndesiniz maşallah da. Meze ortamlarında, sosyal medyada tatil paylaşımlarınızda, lüks arabalarınızı çamura bulamalarınızla, boşa para harcadığınız heveslerinizle görüyoruz da...  Bu zor günlerde ihtiyacınız yokken para katlamak için dükkanlarınızdasınız görüyoruz da... Hayır kapısında bir türlü göremiyoruz be arkadaşım. Lafa geldi mi üretirsiniz, yapar yıkar, dikersiniz. Ama ihtiyaç sahibi insanların halinden anlamaz, görmez hallerinizle birden kayboluverirsiniz. Evde kal dediler ama dama in demediler. Otur dediler ama devekuşu gibi kafanı kuma da göm demediler be kardeşim. Vefanız olsun biraz. Köylülerden zengin olan Bay Center neredesin? Ya da Erdemir caddesi üzerinde düğün paketleri yapanlar siz neredesiniz? Özel hasta bakıcılar aloooo! İstanbul yol ayrımındaki 12’ye kadar açık olan market şişşttt duyuyor musun? AVM sahipleri yok mu bir hayrınız? Müşteri çekmek için onlarca şey düşünürsünüz yok mu bünyenizdekilerle bir projeniz? Ya da bünyenizde bulunan sıkıntılı firmalara bir kıyağınız? Fırınlar alooo! vatandaş siz de kuyruklar oluşturdu. Aktarcı arkadaşım sana da sesleniyorum. Kuyumcu, dövizci arkadaşlar, okeyde bir araya gelen odalar, TSO, MÜSİAD hariç, orada birlik olunda hayır işlerine kafa yorun. Petrolcü, yol tutmuş  inşaatçı arkadaşlarım! Kuş olup uçtunuz mu? Müşavir dostum, Kasap arkadaşım, Pazar yerindeki bakliyatçı arkadaşım aloo!.. Ulusal marketler! Domino taşı Pizzacılar, kazanalar size sesleniyorum.

ADRES BELLİ: Bakın Kdz. Ereğli Belediyesi bünyesinde bulunan bir aşevi var. İhtiyaç sahibi vatandaşa yardım amaçlı kurulmuş. Zor imkanlarına rağmen oraya ufacıkta olsa katkı vermeye çalışan vafalı hayırsever insanlarımız var. Kızılay’a verebilirsiniz. Hergün evlere erzak taşıyorlar. Vefa Gurubuna gidebilirsiniz. Bir uğrayın be arkadaş. İnsanlar zorda, çıkarın kafanızı şu kumdan vefa zamanı şimdi..  

Okuyan bu günleri unutmasın!

Kim ne yaptı ise sevabıyla günahıyla Ereğlili vatandaş ölçsün, biçsin, tartsın dostunu düşmanını, zor gününde yanında olanı olmayanı. Ona göre hesabını yapsın. Parasını bırakacağı yeri iyi bellesin. Bin kere tartsın, bir kere alsın. Özgür iradenizle tercih sizin.

Şu sıkıntılı günlerde ihtiyaç sahiplerini unutmayan kişilere, bu hayır işine vesile olan Kdz. Ereğli Belediyesine, Müsiad, Kızılay, Vefa Gurubuna, Maske ve dezenfektan üreten sosyal gönüllülerimize, okul idarecilerine, BİLSEM’e ve diğer eğitim öğretim gönüllülerine, Mülki amirlerimize ve bilmediğim sayamadığım samimi yardımseverlere, gerek emeğini ile zamanını gerekse parasını hayır işlerinde tüketenleri kutluyor, şahsım adına teşekkürü borç biliyorum.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.