09 Ağustos 2020 - Pazar

YASAKLARIN ADAMIYIZ.

Yazar - Muharrem Yokarıbaş
Okuma Süresi: 4 dk.
Muharrem Yokarıbaş

Muharrem Yokarıbaş

grafikreklamajansi@gmail.com - 05377026700
Takip EtGoogle News

Geçtiğimiz günlerde 81 ilde uygulanan Covid-19 denetimleri sonrası bakıyorum da önlem amaçlı istenilen ama yapılmayan birçok uygulama bugün yerini almış. Her masada dezenfektan maşaAllah. Şimdiye kadar neredeydi bunlar. Ah o korku yok mu? Aman bize de gelebilirler önlemimizi alalım ceza yemeyelim.  Ben bunu anlamıyorum işte! İlla bir yaptırım, ceza ya da denetim mi olması gerekiyor. Aylardır bu Covid illeti konuşuluyor, aileden biri oldu adeta. Nedir? Nasıl bulaşır? Nasıl yayılır? Sonuçları ne? Bilmeyen yoktur sanırım. Toplu yaşam alanlarında ticaretle uğraşıyorsan al be kardeşim söylenmeden, yaptırım yapılmadan önlemini. Bilinçli toplum ibaresi burada devreye giriyor sanırım. İnsan yaşamının ne kadar değerli olduğunun farkında olan insan bence bu tür vurdumduymaz bir hava içerisinde olmaz. Bir bireyin var olabilmesi topluma bağlıdır. Toplumda yer alabilmesine, statü verilmesine, toplumun kabullenmesine bağlıdır. Buda toplumsal normlara uyan birey için geçerlidir. Peki sen kimi kandırıyorsun? Denetim günü alınan tedbirleri napayım ben. Bunu kaç aydır yapmalıydınız.

 

KANDIRMACADAN ÖTE DEĞİL!

Aylardır yaşadığımız Pandemi sürecinde birçok vatandaşımızı yitirdik. Bize film gibi gelen şaşırdığımız birçok evreden, yasaklardan geçen bu süreci şaka gibi algıladık. Ama şaka değil her yaşadığımız gerçek. Ama bu işin ciddiyetini algılamayan birçok vatandaşımız gencimiz var. Vurdumduymaz tavırları ile banane öle ölür kalan kalır mantığı ile hiçbir tedbiri almayan bu insanlıktan nasibini almamış bu kişilere bir vasıf bulmakta zorlanıyorum. İnsan desem insanlık yok, hayvan desem ondan daha merhametli.

Asıl başlığın konusuna gelecek olursam 81 ilde uygulanan denetim sonrası pek de bir şey değişeceğine inanmıyorum. O gün konulan dezenfektanlar 5 gün sonra ortadan yok olur. Alınan tedbirlerin bir günlük göstermelik cezadan kurtuluş olarak alındığı aşikar bir tablodur. Denetime gelenler o gün sahnede bugün ise toplumla arasına mesafe koyar, denetlenenler ise haber ya da duyum alana kadar birçok alınan tedbiri göz ardı eder. Bu sadece pandemi dönemi için geçerli olan bir durum değil. İnsanımızın çoğunda, birçok alan sektör ya da başka bir durumda hep aynı ya da benzer örnekleri görebiliyoruz. Ceza ya da yasaklar günübirlik yaşanıyor. Oysaki bilinçli bir toplumda toplum kişileri kendi denetliyor. Otokontrol şeklinde toplum baskısı ile toplum kendini kontrol ediyor. Maskesiz bir kişi gördüğünde neden takmıyorsun benim hayatımı tehlikeye sokuyorsun diyebiliyor. Neden bu kafede masalar iç içe diyebiliyor. Neden bu lokantada hijyen uygulanmıyor yada bir giyim mağazasında bu kabinler kim kime dumduma bu nasıl işyeri diye sorabiliyor? Bizler ise içimizden anca serzenişte bulunmaktan öteye gidemiyoruz. Onu bile yani içten kızanların bile azınlıkta olduğunu düşünüyorum.

Kısaca yarın denetim var diye haber yapsam kimse uyumaz sabaha kadar hazırlık yapar eminim. Ama 1 ay sonra denetim olacak desem Corona kimin umurunda insan ölmüş kimin umurunda 1 ay  vur patlasın çal oynasın. Pandemi sayısı artınca kabuklarından çıkanlar, sayı azalınca kabuklarına çekilenler siz anladınız size de selamlar.

İşin özü bu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.