29 Mart 2022 - Salı

Adil Değer…

Yazar - Mehmet Sinan ÖZÇELİK
Okuma Süresi: 4 dk.
Mehmet Sinan ÖZÇELİK

Mehmet Sinan ÖZÇELİK

mehmetsinanozcelik@gmail.com -
Takip EtGoogle News

 

Rusya’nın 2021’de ortalama 100 olan , 2022’de ortalama 200 olan CDS ( risk primi ) geldiğimiz noktada 5 bin seviyelerinde.

Türkiye’nin hayli yüksek olan risk primi, son 2 senedir ortalama 500’lerde , bölgedeki son gelişmelerle beraber 700’ü devirmiş durumdaydı, şimdilerde 550 civarlarında.

 

CDS, bir Ülke’nin borç alması durumunda, katlanmak durumunda kaldığı ilave mailiyet. Japon’ya CDS’inin 20 düzeylerinde olduğunu belirtip ekleyelim:

Basit örneğiyle ; Türkiye’nin libor+500’e borçlandığı bir ortamda, Japonya libor+20’ye borçlanıyor.

Türkiye’mizin sahip olduğu risk primini; Şubat 2022’nin ikinci haftası savaşın çıkma olasılığına rağmen Rusya’nın risk priminin 250’lerde olduğunu aynı dönemde Türkiye risk priminin 500’ün üzerinde olduğunu hatırlayarak şaşıralım.

 

 

Aleyhimize birçok sebep olabilir…hiçbir makul gerekçe top yekün savaşa girmekte olan ülkeler ile kıyaslanmayacak şekilde olan yüksek risk primimizi açıklamıyor.

Adil olmayan bir şeyler var…evet kimisi bizim hatamız kuşku yok ama kontrolümüzde olmayan sebepler ile beraber yaşam kalitemizi etkileyen ciddi sonuçlar ile yüzleşiyoruz.

Ülkeler arasındaki yerel para primlerinin girdiği takas sistemleri ve para birimlerinin sürekli değer kazanıp kaybetmesi, taraflar için yorucu ve çoğu zaman adil olmayan bir düzen getiriyor.

Para birim değerlerini belirleyen çeşitli parametreler var.

 

 

Ülkenin dış ticaret açığı, satın alma gücü başlıca parametreler ki bu parametreler, bir para biriminin “adil değere” sahip olmasını sağlamıyor.

ABD, dış ticaret açığında her yıl rekor kıran bir ülke , 2020 yılındaki dış ticaret açığı 680 milyar USD düzeyindeyken, 2021 yılı 860 milyar USD’ı buldu…

Askeri güç, siyasi nedenler, 2. Dünya savaşı gibi klişe ama gerçeklikler USD ‘ın halen Dünya’daki başlıca rezerv para olması gerçeğini değiştiremiyor.

Peki doğru olan ne… ?

Bir para birimini adil değerini nasıl hesaplayabiliriz…

Blockchain bize bu konuda bir kapı araladı…bu kapının spekülatif coinler ile sınırlı kalmaması için, kanaat önderlerinin, belli başlı global şirketlerin ve de ülkelerin adım atması gerekiyor.

 

 

Dünya’daki tüm para birimlerini dijital bir sepete koysak, ülkelerin sahip oldukları nüfus ve satın alma güçleri gibi gibi birçok ölçülebilir parametreyi çarpan haline getirsek, algoritması tamamen Fair Value ( adil değer ) üzerine kurulu bir Earth Coin yaratsak mesela…

Çatışmaların, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların, iktidarlar arasındaki çekişmelerin, savaşın tarafı olmayan halkları ne duruma soktuğunu yine canlı olarak şahit oluyoruz.

İçinde bulunduğumuz koşullar yetmiyormuş gibi savaş ve benzeri çatışmalar konsolidasyon yerine kaçınılmaz bir ayrıştırma getiriyor.

Savaş sonrasında ise yeni düzenler kuruluyor.

 

 

Gelecekte bir gün, bireyin borçlu olarak değil, ön görülebilir yaşamı boyunca tüm temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek, biyometrik teknoloji kendisine entegre bir bakiye ile Dünya’ya geldiği , anladığımız anlamda para birimlerinin sistem dışına çıktığı bir gelecek…spekülasyonlara hatta savaşlara kapalı, köşe dönme değil yaşam standardını koruma aracınız Earth Coin…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.