22 Mart 2024 - Cuma

Hissedilmeyen Milli Gelir Artışı…

Hissedebileniniz var ise ; 2020’de 8600 USD’ın altına inen kişi başına (GSYİH ) milli gelirimiz, 2023’de 13.110 USD’a artmış.

Yazar - Mehmet Sinan ÖZÇELİK
Okuma Süresi: 2 dk.
Mehmet Sinan ÖZÇELİK

Mehmet Sinan ÖZÇELİK

mehmetsinanozcelik@gmail.com -
Takip EtGoogle News

Aramızdaki azınlık hariç, hepimizin 10 bin usd ‘ın altında gelir elde ettiğimiz o günlere dönesi olduğuna eminim.

Yüzde 50’nin üzerinde USD bazındaki artıştan neden memnun olamıyoruz.

Mesela bu artış sonunda Türkiye, Dünya gelir sıralamasındaki 20 yıl önceki yerini yakalayabilmiş, 2003’deki 69 olan sıralamamız, 2023’de de ne mutluki 69.

Daha da çarpıcı bir örnek ile pekiştirelim, 2003’de Ülkemiz, Romanya ve Bulgaristan’ın GSYİH’sinin hemen hemen 2 katına sahipken, 2023’e geldiğimizde bu ülkelerin GSYİH’si, bizi sollamış durumda, Bulgaristan 16 bin USD sınırını geçmiş, Romanya ise 18.500 USD sınırına yaklaşmış.

Daha da tatsızlaştıralım, 13 bin USD’I aşan milli gelir hesabında ciddi bir metot hatası olduğu da bugünlerde uzman çevrelerin gündemi. Şöyleki, ülkemizde göçmen olarak bulunan ve gelir yaratan nüfusun gelir tarafında sayıldığı fakat resmi nüfusun içinde sayılmadığı için kişi başına düşen milli gelir hesabında yer almaması, milli gelir hesabını şişirmekte olduğu yönünde bir kanaat var.

Bir de buna USD enflasyon arındırmasını da eklersek, durum iyiden iyiye tatsızlaşıyor.

Peki, hanelerin yada bireylerin gelirindeki hissedilen azalma, nasıl oluyor da en azından nomilan/rakamsal olarak artabiliyor?

Burada Kamu harcamaları devreye giriyor.

Bireyin gelir üretmeden yararlandığı kamu refahı arttıkça toplam geliri artmış gibi gözüküyor.

Geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz yılın seçim yılları olması, hissedemediğimiz bu gelir artışının ana sebebi, yapılan kamu harcamaları..Belediyenin gelip sokak lambalarınızı değiştirmesi, asfaltınızı yenilemesi, mahallenize yeni sağlık ocağı yapılması gibi gibi…

Gelir artışımızı hissedebileceğimiz bir gelecek temennisi ile sağlıklı ve mutlu kalınız…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.