Salgının Kazananı…
Mehmet Sinan ÖZ
mehmetsinanozcelik@gmail.com -Salgının Kazananı…
Önümüzdeki süreçte Dünya ekonomileri ile ilgili tüm tahminler negatif yönde.
Uluslararası Para Fonu, Dünya ekonomisi için 2020 yılı başında 3,3 büyüme öngörmüştü , geldiğimiz aşamada ise şimdilik 3 daralma bekleniyor. Ülke bazında Almanya 7, İngiltere , 6,5, Fransa 6 , Amerikan ekonomisinin ise 6,5 düzeylerinde küçüleceğini öngörülüyor, listeyi uzatmak mümkün.
Gelişmekte olan ülke sınıfına giren Ülkemiz için ise 2020 yılı için öngörülen 3 büyüme oranı şimdilik 5 daralma olarak revize edildi.
İçinde bulunduğumuz sene gerçekten herşey negatif mi etkilenecek…pozitif büyüme beklenen alanlar ne olabilir sorusu geliyor insanın aklına, bu kaos ortamında tünelde ışık görebilen alanlar var mı?
2019 yılında imalattan halka diyebileceğimiz B2C global internet üzerinden alışveriş hacmi 3.5 trilyon USD’ı bulmuştu. Hepimizin eve kapandığı alışveriş için sokağa çıkmakta tereddüt ettiği günlerde bu hacim 2020 yılı sonunda ne olacak?
Salgın boyunca değişen tüketici alışkanlıkları online yaşamdaki etkileri kalıcı mı olacak ? Alışkanlıklarımızın ne derece değişeceğini zaman gösterecek…ama yeni normalin hayatımızı daha çok internete odaklayacağına şüphe yok.
Türkiye’de de geçtiğimiz 2019 yılında faaliyete geçen dünyanın en büyük online ticaret platformu Amazon’un 2019 ilk çeyrek satış hacmi 59,7 milyar usd iken, 2020 yılı ilk çeyrek satış hacmi 75.5 milyar usd , yüzde 26’lık bir artış söz konusu, doğal büyüme oranını çıkardığımızda bu büyümede korona virüs salgın etkisi en az yüzde 10 seviyelerinde.
Türkiye’de de durum pek farklı değil, salgın döneminde tüketicilerin online satın alma hacimleri minumum yüzde 10 düzeyinde artmış durumda, daha da önemlisi internet üzerinden alışverişe yeni katılan kitle. Birleşik Markalar Derneğinin yaptığı araştırmada ülkemizdeki müşterilerin 37,4’ü ilk defa internetten alışveriş yapmakta. Bu oranın artarak devam edeceğini ve bu alışkanlığın kalıcı hale geleceğini öngörmek zor değil.
Dünya’da internet üzerinden yapılan market alışverişlerinin 250 oranında artmış olduğunu ki bu oran ülkemizde de 200 düzeyinde. İnsanların 70’inin kalabalıktan çekindikleri için artık alışveriş merkezi ve market gibi benzeri yerlere gitmekten imtina edeceklerine dair araştırmalar göze çarpıyor. Evet önümüzdeki süreçte bu salgın belasının açık ara kazananı internet alışverişi olacak…
2020 yılı sonunda internet alışveriş hacminin 5 trilyon USD’ı bulması olası. Bu gidişatın toplum ve özellikle esnaf, küçük işletmeler üzerindeki etkilerini yaşayarak öğrenmekten ziyade yeni normale göre strateji geliştirmek, küçük işletmelerin ve esnafın dijitalleşmesini sağlamak, semt insanlarının buluşabilecekleri ticaret uygulamalarının yapılması ve yaygınlaştırılması son derece önemli olacak.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Nakit ve Hazine Yönetimi Danışmanı
M.Sinan ÖZÇELİK