01 Nisan 2021 - Perşembe

BEYNİMİZİN İÇİNDEKİ İKİ DOST..

Yazar - Tülin CEYLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Tülin CEYLAN

Tülin CEYLAN

Psikolog.kim@gmail.com -
Takip EtGoogle News

 

SOL BEYİN; Mantık, Analiz, Sıralama, Doğrusal, Matematik, Dil, Gerçekler, Şarkı Sözleri, Hesaplama, Düşünme, Hafıza, Hatırlayabilme

SAĞ BEYİN; Yaratıcılık, hayal Gücü, Bütünsel Düşünme, Sezgi, Sanat, Duygular-Sevgi-Aşk, Görsel, Şarkı Melodileri, hayal Kurma, Huzur-Mutluluk, Ritim

HANGİ BEYİN YANINIZ DAHA BASKIN

Sol Beyin; Doğrusal, detaycı ve gerçekçi düşünür. Okuma, lisan öğrenme ve işitme ile ilgilidir. Bütünden ziyade parçaları düşünmeyi sever. Sayılara ilgilidir ve doğru-yanlış seçenekleri sever. Nedenden çok Nasıl? Diye sorular sorar.

Sağ Beyin; Şekil ve örüntüleri sever, sanata eğimli görselleştirmelerde iyidir. Bütünü görmeyi sever, duygusaldır, renkleri sever, doğru-yanlış yerine açıklamayı sever. Risk olabilir. Düşünceleri hassastır. Nasıldan çok neden diye sorar.

 

 

Peki siz hangisini çok kullanıyorsunuz?

Sol beyini çok kullanıyorsanız hayatta mutluluğu daha az almış olabilirsiniz.

Ama sadece sağ beyini daha fazla kullanıyorsanız mantık ve zeka eksik kalmış olabilir. İki lobunuzu dengeli kullanmaya başladığımız anda ikisinin gücü ile bağlantı başlar. Bütün canlıların bir beyni vardır. Bizim beynimizin bir farkı algıyla davranış arasına anormal bir repertuar yerleştirmektir.

Zihin ise bir çanta gibidir ve bu çantanın içinde 3 ana parça vardır.

Beden –Düşünce-Duygu ve İç güdüdür.

Akıl ise bunlar arasında ilişkiyi kurar

Düşünce; Toplumsaldır. Düşünceler beynin dilidir.

Duygular ise kendi çıkarlarımızdır ve vücudun dilidir.

Rahatsızlıklarımızın birçoğu sağ ve sol beyin arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanır. Yani geçmişle geleceğin uyumlanmaması sağ ve sol beynin çatışması olur.

Beynimizin ön kısmı (fromtal) beynimizin yüzde 45’ini oluşturur. Bu da zaman algımızın (Geçmiş ile Gelecek) arasında olduğunu gösterir.

İnsan kötü bir anıyı, travma dediğimiz bir yara şeklinde bütün ömür boyunca sırtında taşır ve bu sebeple davranışları bozulur. Geçmiş tecrübeyi alıp gelecekle planlar yapmaya çalışır. Bunun içinde şimdiye odaklanmakta zorlanır.

Asıl yol= kural

 

 

 

1) Kullan ya da kaydet,

2) Ne geçmiş, Ne gelecek Akışta kal – şimdi de ol’dur.

Biz insanların düşünceyi gerçekleştirebilme özelliği vardır. Çünkü ön lobumuz büyüktür. Burası atölyedir. Düşündüğümüz, niyetlendiğimiz, heyecanlandığımız, duygularımıza ket vurduğumuz ve ne olacağına karar verdiğimiz yerdir.

Yani bilincimizin bulunduğu yerdir. Bir şey düşündüğümüz zaman ön beynimiz çalışmaya başlar. Beynimiz geçmişimizin bir kaydıdır. Beynimiz her şeyi yansıtmak üzere organize olmuştur. Yani siz her sabah uyandığınızda bir önceki yaptığınız davranışları, seçimleri tekrarlıyorsanız, her şey aynıysa hayatınızda değişiklik olmayacaktır. O zaman geçmişte kalıp, her zaman geçmişle düşünürsünüz.

 

 

Arzularınızı ve isteklerinizi yakından tanıyan hatta onları bir kağıda yazın. Duygularınızı düşüncelerinizi açık tutun. Bir sonraki adımınıza odaklanın. Kendinize soru sorun. Kendin için yaşamayı deneyin, başkalarının onayını beklemeyin.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.