SORUN MU….? ÇÖZÜM MÜ….?
Tülin CEYLAN
Psikolog.kim@gmail.com -
Her problem kendi içinde çözümünü de saklar. Eğer çözümün bir parçası değilseniz, Problemin bir parçası olursunuz. Beynimiz genellikle problem odaklı çalışır. Bu beynimizin temel bir çalışma ilkesidir. Beynimiz kendisini korumak üzere, bizi korumak üzere programlanmıştır. Temel görevi bizi güvende hissettirmektir. Bu da beynimizin ilkel görevlerinden biridir. Aynı zamanda beynimizin çözüm odaklı çalışan kısmı da vardır.
Kim nereye odağını verirse oradan beslenir. Sorundan beslenenler; kavgayı, tartışmayı, itişmeyi, huzursuzluk acı vs. beslenme noktalarıdır.
Çözüm odaklılar ise; Huzurdan, muhabbetten, tat’dan, birlikten, vs. Kim ne ile besleniyorsa onların beslendiği durumlara göre hayat bu kişilerin talepleri diyerek önüne beslendiği durumları sunar. Onun için kararlarımız, düşüncelerimiz, duygularımız, ifadelerimiz, sözlerimiz çok önemli.
Siz neden beslenmek istiyorsunuz……? Örneğin; Bir büyüteci güneş ışığının olduğu yere odakladığınızda bir kağıdı bir otu yakabilirsiniz. Oradaki güneş ışığı 8-16… yani yüzlerce kat büyütüp odağı verdiğinde yanacak hale gelir hatta yanar.
İşte…!
Bizde nereye odaklanırsak(korku, kaygı, endişe, kavga vs… odaklandığımız alan bizi takip eder. Korktuğumuzun başımıza gelmesi odaklandığımız alandan dolayı gerçekleşir.
Her birimiz şuan neye odaklıyız. Odaklandığınız durumda sizde neler oluyor…? Duyguların nasıl…? Düşüncelerin nasıl ….? Seni bundan sonra neler takip edecek…? Ne kadar çözüm odaklısın..? Hayatını nasıl oluşturuyorsun…?
Sorunlar sürekli anlatılarak ve konuşularak değil, konuştuğumuz sorunları çözebiliyorsak, farkında olabiliyorsak sonuca ulaşırız. Sadece konuşup şikayette bulunanlar, iç Dünyalarında savaşanlar, Hayatlarına bütün şikayet ettiklerini Hayatlarına davet etmiş olurlar. İçerinizdeki kavgayı, savaşı BİTİRİN. Oysaki sen kendi kalbinin, kendi varlığının sesini duyabilme yeteneğindesin.
Asıl iş senin korktuğunun seni kovalaması değildir. Senin sadece korktuğuna odaklanmış olmandır. Girdiğin yol, seçtiğin alan, ne ise (Sorun, Çözüm) o alanın içerisinde yeni alanlar yaratmaya ve oluşturmaya, çoğalmasına, büyümesine sebep olursun.
O zaman şu soruları kendimize soralım;
Ben nerelere dikkatimi odağımı veriyorum…?
Çözüm odaklı mıyım…?
Sorun odaklı mıyım…?
Sürekli şikayette miyim…?
Daha iyi bir gelecek için şuan’ımı nasıl yönlendiriyorum…?
Şuandan itibaren nereye odaklandığımızın farkında olarak yaşayalım..
SORUN ODAKLI DEĞİL …ÇÖZÜM ODAKLI DÜŞÜNÜN….