Güven olmadan ilişki de olamaz. AFFET GİTSİN!
Tülin CEYLAN
Psikolog.kim@gmail.com -
AFFETMEK
Affetmek beynimizde oturan kiracıyı çıkarmaktır.
ÇIKARTIN GİTSİN!
Affetmeyi 2 şekilde ele alırsak
- Karşısındaki kişiden öfkelendiğin, görmek istemediğin kişiyi (ötekini) affetmek.
- Kendini affetmek.
Aslında affetmek değil de halleşmek, vedalaşmak ve bırakmak demektir. Ve kendimize şu soruları sormalıyız “ Benim affetmek için amacım nedir? Bunu niye yapıyorum? Neden yapmam gerekir?”
Çünkü affetmek bireyle barışmak demek değildir, bundan sonra iyi olmak demek değildir. Sadece o bireye ait olan kötü ve olumsuz hissi geride bırakmak, o duyguyu bırakmaktır. Çünkü bilinçaltı olumsuz duyguyu içinde tutar. Tutmasının amacı ise benzer bir durum geldiğinde tepki verebilmesindendir. Böylece bilinçaltı savunma davranışları oluşturur. İşte affetmek dediğimiz şey ise bu duyguları bırakmak demektir.
Affetmek haklıdan haksıza yönlü bir şey değildir. Affetmek bir süreçtir. Ve bu duygulardan özgürleşmeliyiz. Bu kin, nefret, öfke önümüzdeki ilişkilere engeldir, blokajdır. Bunları temizlemez isek sürekli hayatımızda bir döngü oluşturur ve sonraki ilişkilerde de benzerlerini yaşarız. Omuzlarımızda taşıdığımız yüklerden kurtulun.
Affetmediğimiz sürece travmatik bir bedene sahip oluruz. Travma dolu bedenlerde yaşamını sürdürmeye çalışırız. O da yaşama bakış açımızı düşürür. Nefes alış verişlerimiz kesik kesik olur.( Asıl hayat nefesle başlar.) Vücudumuzda travmalara dayalı beden rahatsızlıkları ortaya çıkar ve her yerden arıza vermeye başlarız.
Affetmeyi dene, sana yapılan davranışların düzelmesini beklediğinden değil, kalbini kızgınlık ve kırgınlık yükünden kurtarmak için affet.
DURMAYI DENE: Kızınca dur, şüpheye düşünce dur, yorulunca dur. Durduğun o anda derin nefes al.
KABUL ET: Hatalarını kabul et, güçsüz noktalarını kabul et, korkularını kabul et ki başkalarının seni kabul etmesine ihtiyaç duyma.
KENDİN İÇİN YAŞA: Başkaları ne der düşüncesinden uzaklaş. Başkalarının onayını bekleme, değiştiremeyeceğin şeyleri kabul et. Zihnindeki endişeli gürültü sona ersin. Olaylar ve yaşadıklarımız şu anki yaydığınız duygu ve düşünce ne ise bunların çoğalması ile buluşacağız.
Affetmeye kişiler çözüm bulamazlar ve sorunları büyütürler. Üzülmeyi, dedikoduyu ve kötümserliği tercih ederler. Affetmeyi bilmeyen kişi iletişim kurmakta zorlanır. ( Aynı şeyleri tekrar yaşama korkusu ile), derin ve sağlam ilişkiler geliştiremez. Gerçek arkadaşlıkların nasıl kurulabileceğini bilemez. Güven olmadan ilişki de olamaz. AFFET.