18 Haziran 2021 - Cuma

Kaygı kuyusundan kurtul...ANKSİYETE: KAYGI BOZUKLUĞU

Yazar - Tülin CEYLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Tülin CEYLAN

Tülin CEYLAN

Psikolog.kim@gmail.com -
Takip EtGoogle News

 

 

Tehlike ortada yokken uzun süre kendini gösterir. Kaygılı, sıkıntılı, gergin, tuhaf hissetmeye ya da rahatsız bir duruma girme, hisse kapılma halidir.

Anksiyete ve Panik atak arasındaki fark ve belirtilerini birbirinden ayırmak kolay değildir.

Panik atak; Vücudun sinir sistemi kendisini tehlikede hisseder. Aniden saldırıya uğradığını sanır. Geçmişte yaşadığı üzücü bir olayı her hangi bir nesne, renk, kişi, davranış, durum, söz o yaşadığı korku anını hatırlatarak bilinçaltı kendini korumaya alır.(Bilinçaltı Dikkat….. tekrar aynı şeyi yaşayabilirsin sinyali verir.)

Anksiyete de ise; Süreklilik olan bir durum halidir. Bilinçaltı sürekli tetik halinde bekler.  Bazen çocukluk ya da sonradan yaşanan travmatik olaylar beyindeki bazı kimyasalların dengesizliğine yol açabilir.

 

 

Anksiyete de geçmişi ve geleceği düşünerek geçirirseniz kendinizi aşırı yorgun ve bitkin hissedersiniz. Aşırı korkulu endişeli haldeysen, Korkularında, kaygılarında bir çarpıklık varsa, günlük işlerini yapmakta ve düzenlemekte zorluk yaşıyorsan, her hangi bir durumda fazla endişeye kapılıp yapmak istediğin şeyleri yapamıyorsan, iletişim kurmakta zorlanıyorsanız, sürekli ağlama hissi varsa, çabuk geriliyorsan  en az altı ay boyunca işlerini, işleyişini sekteye uğratan bir endişe kapsıyorsa uyku, yeme bozukluğu, iştahsızlık, varsa şayet Anksiyete başlamış olabilir.

 

 

Bu Dünya da haksızlığı en çok kendine yapar insan. Geçmişi düşünüp kendine dert hastalık edinerek. Sınırlarını korumayıp dengesiz ilişkiler yaşayarak. Varlığına zulmederek(bedeninin, zihninin kıymetini bilmeyip zararlı düşüncelerle besleyip heba ederek. Gerektiği yerde hayır demeyip, aslında kendine hayır deyip üzülerek. Değerinin bilinmediği yerde kalmaya devam edip mutsuz olarak. Kendine taşıyacağından fazla ağır yükler alarak. Zamanını boş işlerle harcayıp hayatının kıymetini bilmeyerek. Seni Şuan sen yapan duyguların, düşüncelerin, korkuların olduğunu anla. Sorun diğer sorunların kapısını açarak, İlk kapıyı çözüp kapatıp kitlersek diğerlerini de otomatik olarak çözüp kapatmış oluruz.

Farketmenin ilk temeli;

Zihninize yeni bir açıdan bakmayı kabullendirin,

Sabırlı olun ve bu durumu olduğu gibi kabul edin,

Özgüveninizi güçlendirin senden başka yok bu hayatta FARK edin.

Denge Sükunet ve sakinliğinizi koruyun.

Gelecek sizin mutlu olmanızı ister. Gelecekteki kendinize gidin kendinizi nasıl görmek isterdiniz.

Korkularınızın ve kaygılarınızın sizi kontrol etmesinden sakının,

Kendinizi sevin ve neye ihtiyacınız olduğunu, ne yapmanız gerektiğini başkası değil sen daha iyi bilirsin.

Geçmişi bırakıp o duyguların, düşüncelerin, inanışların seni getirdiği noktaya bakın.

 

 

Hayat seçimlerinizi gözden geçir ve fark edin ve ŞuAN kısmını yaşayın..

Hayata karşı teslimiyet seni olgunlaştırır. Engel olamazsın bazı şeylere , anın tadını çıkar. Geçmişteki olumsuzluklara takılı kalma geçmişin en güzel yanı geçmişte kalmış olması. Hayat olduğu gibi güzel ve muhteşem. Hayat kendi eksiklikleri ile tamdır. Tıpkı senin gibi belki de onu bu kadar güzel yapan ondaki eksikliklerdir. Sende de olduğu gibi.

 

 

KAYGI YARININ ACISI OLAMAZ SADECE BU GÜNÜN NEŞESİNİ GÖTÜRÜR. (Mirebaeu)

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.