Kapanmayan yaralarımın adını Ben Koydum ..TRAVMA
Tülin CEYLAN
Psikolog.kim@gmail.com -
ECKHART TOLLE ’nin dediği gibi içimizde yaşattığımız eski acıların toplamından oluşmuş ve adeta zihnin seni ele geçiren bilinç şeklidir.
Beynin 3 kuramına göre;
Neokorteks (En üst kısımda kalan)
Limbik sistem(Duygusal beyin)
a)Sürüngen(İlkel Beyin) b) Memeli Beyin
Neokorteks ; Akıl ve Mantıklı beyin olarak adlandırılır. Yaşamın 2. Yılında gelişmeye başlar. Sıraya koyma, Zaman yönetimi, Kelimeleri kullanma, Soyut fikirleri kavrama, İletişim, İlişkileri uyum içinde yönetme, Buluşlar, Keşif, Merak, Empati, Acıkma, Öpme ve Öfkelenince saldırmayı durduran kısımdır.
Limbik Sistem (Duygusal Beyin) ; Yaşamın ilk 6. Ayında gelişmeye başlar. Davranışlar, Gruplaşma, Beslenme, Duygular, Bakım, Haz, Acıyı dengeler. Neyin önemli neyin önemsiz olduğuna karar veren kısımdır.
Sürüngen (İlkel Beyin) – Memeli Beyin ; Anıları kaydetme, Bedeni yönetme, Dinginliği sağlama, Açlık, Susuzluk, Yorgunluk Acı yönetimi, Arzu, Özlem, Güvenlik, Heyecan, v.b. gibi…bu kısımda gerçekleşir.
Beyin(Bilinçaltı)’ ında zaman dilimi diye bir kavram yoktur. Geçmiş ve Gelecek Beyinde ŞUAN’ mış gibi tutulur. Beyin Geçmişin, Geleceğin ve Şuan’ın karışımıdır.
Tvarmatik olaylar karşısında beyin ciddi kayıtlar alır. Travma anında alarm sistemleri etkinleşir. Beyin de bazı nöronlar tetiklendiği zaman bunlara (Travmanın nöronları) da diyebiliriz. Beyin şuan yaşıyormuş gibi tepki verir.
Sesleri, Görüntüleri, Durumları bir duygu ile Sürüngen beyine kayıt alır ve hapseder. Beden kapanmaya, Saklanmaya ve Savaşmaya hazırlanır. Yani stres kimyasalları salgılanmaya başlar.
3 Beyin kuramına göre ; Beynin Sürüngen (İlkel) bölümü Kaçmaya, Savaşmaya, Dona kalmaya seni tetikler. Şayet kaçabilirsen, Kendini koruyabilirsen Travmatik etki yaratmaz.
Böyle durumlarda Beynin amacı, Seni o ortamdan korumak ilerleyen yaşamında benzer bir durum yaşadığında tepki için savaş ya da kaç der.
Travmalar en çok detaylı kayıt alanlardır. Travmaların etkisi her gün tekrarlanan düşüncelerle yenilenir. Aynı olay baştan sona film gibi tekrarlanır. Yıllar geçer olayın detayı unutulur ama beyin korkularını ve kaygılarını seni korumak için sana sunmaya devam eder.
Acı içeren tüm bu duyguların günlük olarak düşünülmesi ve zihinden bir türlü çıkamaması sizi kısır döngüye sokar ve yaşamınız işkence haline dönüşebilir. Böylece takıntılar ve obsesyon oluşabilir. Çözülmeyen Travmalar ise, en sonunda Akıl, Beden ve Ruh sağlığının bozulmasına neden olabilir. Ruhsal tepkilere karşı verdiğiniz savaşta Kas, İskelet ağrıları, Kronik yorgunluk, Mide ve Bağırsak sorunları, Depresyon, Panik atak, Anksiyete ve birçok fiziksel rahatsızlığa neden olabilir.
Travma anında ve sonrasında çocuklar kendilerine bakan Ebeveynlerini örnek alırlar. Onların işaretlerini gözlemlerler. Ebeveynler sakinliğini koruyup çocuğu yatıştırma da yeterli ve soğukkanlı davranırlarsa korku verici olaylardan Ruhsal yara almadan kurtulabilirler.
Beyin Ters çaba kuralına göre çalışır. Başınızdan geçen Korku, Kaygılı olan Travma oluşturabilecek durumlara çok fazla odaklanırsanız korktuğunuzu tekrar size yaşatacaktır. Bu olay bataklıktan çıkmaya çalıştıkça gömülmeye benzer.
Beynimiz odak ve hedef için çalışır. Hedefiniz, Düşünceniz, Duygunuz olumsuz olsa bile onu hayatınız da deneyimletmek için size kapılar açar. Bunu için Korkularınıza değil, Başınızdan geçen korku ve kaygı oluşturan kötü ve olumsuz olaylara değil başınıza gelmesini istediğiniz, talep ettiğiniz İYİ ve GÜZEL şeylere odaklanın. Unutmayın Beyniniz de neyi düşünürseniz (Bilinçaltı) na gidip hayatınızda onu çoğaltıp yaşayacaksınız.
GEÇMİŞİN GÖLGESİNDEN ÖZGÜRLEŞ…..