06 Mayıs 2021 - Perşembe

KORKUYLA YAŞAYAN ASLA HÜR DEĞİLDİR

Yazar - Tülin CEYLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Tülin CEYLAN

Tülin CEYLAN

Psikolog.kim@gmail.com -
Takip EtGoogle News

 

PANİK ATAK

 

Panik atak bir korku yanıtıdır. Vücudumuzu tehlikeye, strese veya heyecana karşı normal tepkisinin abartılı olarak yansımasıdır. Panik atak belirtileri aniden gelişir. 5-10 dk. içerisinde zirveye ulaşır. En fazla 20-30 dk. İçinde sona erer. Her yerde panik atak nüksedebilir. Sizi ölmek hissinde olduğunuz düşüncesine sokar. Ancak ataklar zararsızdır.

Dünyada korku sahibi olmayanımız yoktur. Çünkü çok az bir korkuya herbirimizin ihtiyacı vardır. Bu da hayatta kalmak ve Dünya da olabilmek içindir.

 

 

Korku arttıkça olumsuz duygular ve karanlıkla olan bağlar daha fazla artar. Çünkü korku güçlü bir yaratma duygusudur. Korkunun yeri; kaygı, endişe, stres, çaresizlik, yetersizlik, beğenilmeme, yapamama, kendini kabullenememe, birşeylerin tam istediğiniz gibi olmaması duygusunun yeridir. Bazen bu sebeplerden dolayı "Korktuğum başıma geldi" dediğimiz olayların çoğu korkunun yüksek boyutta yaşadığınızın durumudur.

Aslında bilinçaltı görmediği, tanımadığı ve bilmediği şeylerden de korkar. Bu sebepten dolayı yeni durumlarda bizim için bilinmeyendir. Çoğumuz yeniden, değişmekten ve ileriye adım atmaktan da korkarız. Geçmişte kalan ve hayatta esneyemeyen bir çok insan için korku güvenli alandır aslında. Şayet değişirse korkuya bağımlılıktan dolayı bilinçaltındaki korkunun  bir parçası olarak bir halde bir durumda kendine zarar verileceğini zannetme durumu yaşar. İşte o zaman böyle kişileri karanlık ele geçirir.

 

 

Karanlıklada iş birliği korkuyla başlar. Herkesin ona zarar verebileceğini düşünür. Bu durumlar devam ettikçe ve korktukça korkulacak şeyler, endişe edilecek durumları yaşaması kaçınılmaz olacaktır.İşte bizdeki korkuların neler olduğunu farkettiğimiz zaman, değişim ve dönüşüm başlamış demektir.

Bunun içinde GÜVEN olmalı. Güven öyle bir duygudur ki öncelikle kişinin kendine güvenmesiyle başlar. Kendi yeteneklerine, kendi güçüne, kendisinde olan her türlü özellilklerine ve kendinde çıkartmaya korktuğu herşeyi bilmeli ve çıkartmalıdır. Ve buda her daim “İNANMAK” la başlar. Hayata inanmak, kendine inanmak, insanlara inanmak.

Biriktirdiğimiz her ne varsa arkasın da bilin ki korku yatar. Hatta bırakamadığımız ne varsa da arkasında korku vardır. Sebebi; Ya yenisi olmazsa, yerine koyabilecek bir şey bulamazsam…. yani nelerden vedalaşamıyorsak bazen eski sevgili, eski bir hediye, eski bir anı, işi bitmiş durumlar, bir duygu, bir davranış, bir alışkanlık ya da bize zarar veren bir özelliğimiz. Ben bunu bırakamıyorum dediğiniz her ne varsa arkasında bırakmaktan korkan bir yanımız vardır. Çünkü; Bu gidince yerine ne koyacağım, ne yapacağım diyen taraflarınız devreye girer.

 

 

Yaşadığımız duygular bize bizi tanımlar. Yani hangi duyguları hangi halleri yaşıyorsunuz....?

*Panik atak(Korku) bir zihin durumu olduğunu farkedin.

*Yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın.

*Korkular geldiği zaman bir yere odaklanın.

*Derin derin uzun nefesler alın.

*Sakin dinlendirici müzikler dinleyin.

*Doğaya çıkın, Doğa yürüyüşleri yapın

*İç dünyanızda kalın. Özünün varoluş hali bir huzurdur.

*Dikkatinizin ne kadar büyük bir GÜÇ olduğunu hatırlayın.

*Korkular zihinde gerçek olmayan senaryolardır.

*Zihin sadece olasılıkları listeler. Ama Şuan daki gerçeklik değildir.

*İç sıkıntısı artık hayatını değiştirmen için sana bir uyarıdır.

 

 

Korku karanlık tarafa giden yoldur. Korku öfkeye, öfke nefrete, nefret ise acıya yol açar.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.